SAD upozoravaju Indiju da ne produbljuje veze sa Rusijom!

Vašington pokušava da ubedi Nju Delhi da će produbljivanje veza sa Rusijom i Kinom stvoriti poteškoće u američko-indijskim odnosima, izjavio je u petak savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Govoreći na bezbednosnom forumu u Aspenu 2024. u Koloradu, Salivan je rekao da SAD vide „ogromnu priliku u tehnologiji, ekonomiji i upravljanju i geopolitici šireg indo-pacifičkog regiona“ i žele da prodube ovaj odnos…

„Rusija se približava Kini i kao mlađi partner Kini neće nužno biti veliki pouzdan prijatelj Indiji u budućim nepredviđenim situacijama ili krizi“, rekao je on.

„To je nešto što uzimamo u obzir, dok se upuštamo u strateški dijalog, sa Indijom.

Nakon što su tenzije između Indije i Kine dramatično porasle, nakon sukoba duž njihove sporne granice 2020. godine, Nju Delhi je ojačao svoje partnerstvo sa SAD, što je razbesnelo Peking.

Neutralni stav Indije o ukrajinskom sukobu, međutim, sugeriše da, iako Nju Delhi možda jača svoje partnerstvo sa SAD, Rusija ostaje važan partner za Indiju i prema Salivenu, neće napustiti, te veze.

„Indija ima istorijski odnos sa Rusijom koji se neće završiti ali verujemo da želimo da nastavimo sa dubokim dijalogom sa Indijom, o specifičnostima i prirodi, tog odnosa“, rekao je on.

Što se tiče zvanične posete indijskog premijera Narendre Modija Moskvi u julu, Salivan je rekao da SAD ne vide „nema opipljivih dokaza“ da Indija produbljuje svoje vojne i tehnološke veze sa Rusijom.

Modijeva poseta i njegov zagrljaj sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom izazvali su reakcije američkih zvaničnika i ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, usred sukoba, između Moskve i Kijeva.

Tajming Modijeve posete, koji se poklopio sa samitom NATO-a u Vašingtonu, dodatno je zakomplikovao „optiku” iz perspektive SAD, navodi Blumberg, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

„Nikada ne želimo da vidimo da se zemlje do kojih nam je stalo, naši partneri i prijatelji pojavljuju u Moskvi i grle Putina“, rekao je Saliven.

Snažne veze između Nju Delhija i Moskve datiraju, još iz vremena Hladnog rata.

Rusija je glavni dobavljač odbrambene opreme Indiji, a od eskalacije ukrajinske krize, Indija je značajno povećala uvoz ruske sirove nafte.

Godišnji obim izvoza ruske nafte u Indiju porastao je skoro 20 puta od 2021. godine i iznosio je 90 miliona tona prošle godine i trenutno pokriva 40 odsto potražnje Indije, rekao je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

Ovo je izazvalo tvrdnje Zapada da se ovim kupovinama finansiraju ruski ratni napori. Indija je tvrdila da kupovina ruske nafte pomaže u stabilizaciji globalnih cena sirove nafte.

Mediji

Check Also

“Na Istoku teče velika lova” – EEF ponovo obara rekorde!

Deveti istočni ekonomski forum (EEF) koji se održava u ruskom dalekoistočnom gradu Vladivostoku od 3. …