Šolc: Moguće posledice, po životnu sredinu ali ne svuda

Nemački kancelar Olaf Solc rekao je danas da mu je drago, što u Beogradu vidi veliki broj predstavnika tržišta mineralnih sirovina koji su uključeni u projekat njihove eksploatacije i istakao da postoji mnogo razloga za realizaciju projekta Jadar u Srbija.

„Ovo je važan trenutak za razgovor o značajnom potencijalu projekta Jadar.

Veliki broj ljudi je neumorno radio da sve to danas bude moguće i ja im se zahvaljujem, na posvećenosti i marljivosti. Samo na taj način je bilo moguće da se danas sretnemo i da razgovaramo“, rekao je Solc.

Kako je rekao, postoji mnogo razloga za ovaj projekat i on je po njegovom mišljenju dobar projekat za Srbiju.

„To stvara nove potencijale lanca vrednosti, pruža mogućnosti za otvaranje novih radnih mesta, ne samo kada je u pitanju rudarstvo, već i u drugim koracima prerade, povezuje Srbiju sa budućnošću mobilnosti, koja mora da funkcioniše, bez emisije CO2. Dakle, to je prekretnica za mobilnost u budućnosti“, rekao je Solc i istakao da će sve biti urađeno, po najvišim ekološkim standardima.

Prema njegovim rečima, ključno je poboljšati električnu mobilnost, a litijum je nezamenljiva sirovina za tako nešto.

„Potreban nam je litijum, a to je prva poruka za tranziciju mobilnosti.

Baterije su ključne kada je u pitanju električna mobilnost i u tome. Litijum igra veoma važnu ulogu, kao što je nafta igrala do sada. Međutim, mi tu sirovinu ne sagorevamo, već ćemo je dugoročno koristiti“, istakao je on.

On je naveo da je reč o kružnoj ekonomiji, što između ostalog znači da se ono što se iskopa iz zemlje koristi više puta.

On je naveo da rudarstvo pokreće cirkularnu ekonomiju i da Srbija u tome igra ključnu ulogu kao “naš partner u Evropi”.

„Srbija u tome igra ključnu ulogu kao naš partner. Posledice po životnu sredinu su minimalne. Mogući su ali se ne dešavaju svuda. Važno je da se pridržavamo najviših standarda zaštite životne sredine, tamo gde se rudari.

Ovo je važno za sve nas ali i za budućnost i za sredinu u kojoj svi želimo da živimo.

Nismo tu samo da damo podsticaj, već ćemo uvek biti partner za implementaciju ekološki prihvatljivih rešenja koristeći naše znanje inženjera u rudarstvu“, rekao je Solc na Samitu.

On je rekao da je neophodna nova perspektiva i način gledanja na stvari i da će primer Srbije podstaći i sve ostale da idu istim putem.

Šolc je istakao da podržava rudarstvo u Nemačkoj, Evropskoj uniji i velikom broju zemalja u svetu ali da se ono realizuje tako da one zemlje u kojima se rudari profitiraju, na poseban način.

Šolc je rekao i da, kada je reč o perspektivi zemalja Zapadnog Balkana u odnosu na EU, Nemačka želi da se to brzo realizuje i da sve te zemlje pripadaju EU.

Podržaćemo taj proces svom snagom, svim političkim aktivnostima, velikim procesom, drugim stvarima ali sa velikom odlučnošću da na taj način ujedinimo Evropu“, rekao je Solc.

Šefčovič: Srbija će zauzeti centralno mesto u najvažnijim strateškim lancima vrednosti

Potpredsednik Evropske komisije i evropski komesar za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroš Šefčovič izjavio je danas da će Srbija zauzeti centralno mesto u najvažnijim strateškim lancima vrednosti.

On je rekao da će 19. jul ostati upisan u istorijskim knjigama kao veliki dan za privredu Srbije, jer Srbija danas postaje zemlja koja ide napred da zauzme centralno mesto u evropskoj ekonomiji.

Kako je naveo, zahvaljujući ovom projektu Srbija će napredovati i postati veoma značajna zemlja i istakao da će ovaj projekat ojačati srpsku privredu.

Mediji

Check Also

Kim šalje Putinu 10 000 vojnika za Ukrajinu!

Severna Koreja priprema 10.000 vojnika da se pridruže ratu u Ukrajini na strani Rusije, što …