EU se suočava, sa krizom u snabdevanju gasom!

Evropa namerava da u potpunosti zabrani gorivo iz Rusije, do 2027.

Da bi zamenila ruski gas, EU će morati da poveća uvoz LNG i koristi alternativne gasovode, kao što su Transbalkanski gasovod i Balkanski tok…

Ipak, nije reč o jednoj godini, pogotovo u borbi za slobodan kapacitet rashladnog goriva.

Dakle, ove sezone EU se suočava, sa predstojećom gasnom krizom.

Ovo piše OilPrice…

Zemlje Centralne i Istočne Evrope sarađuju u okviru inicijative Vertikalni gasni koridor na unapređenju energetske bezbednosti i diversifikaciji snabdevanja gasom.

Istek rusko-ukrajinskog sporazuma o tranzitu gasa, krajem 2024. godine dovešće do prekida u isporuci gasa brojnim evropskim zemljama, posebno Slovačkoj, Austriji i Moldaviji.

Ove zemlje najviše zavise od ukrajinskog obima tranzita, uvozeći oko 3,2 milijarde kubnih metara, 5,7 milijardi kubnih metara i 2,0 milijardi kubnih metara, respektivno, 2023. godine.

Ne samo zavisne zemlje, već i Turska i cela Evropska unija spremaju se da zaustave tranzit, preko Ukrajine.

Pretpostavlja se da će glavne članice EU dobiti više sirovina, u vidu LNG-a ili cevovodima iz Norveške.

Nakon toga će, prema trgovinskim i energetskim pravilima bloka, biti prinuđeni da dele i snabdevaju gorivo ugroženim susedima, uz naknadu.

Austrija će moći da kupi dovoljnu količinu LNG-a od Italije, Mađarske – da dobije dodatni gas, preko obrnutih tokova na ulaznoj tački Mošonmađarovara iz Austrije.

U svakom slučaju, sve ove mogućnosti i inicijative zahtevaju, kako zakonsku registraciju, tako i finansijska ulaganja sa ulaganjima, na više od godinu dana, tako da uz formalno rešenje pitanja zamene ukrajinskog tranzita, njegova fizička implementacija ostaje veoma problematična.

Mediji

Check Also

“Na Istoku teče velika lova” – EEF ponovo obara rekorde!

Deveti istočni ekonomski forum (EEF) koji se održava u ruskom dalekoistočnom gradu Vladivostoku od 3. …