Nemačka postaje zemlja trećeg sveta

Grčki novinar Mihalis Psilos, koji se ranije saosećao sa aktivnostima nemačkih Zelenih i aktuelnom šeficom nemačkog ministarstva spoljnih poslova Analenom Berbok, priznao je da se nemačka ekonomija približava nivou „zemalja trećeg sveta“.

A, rezultati nedavnih izbora za Evropski parlament postali su „smrtna presuda“ za vladajuću koaliciju koju predvodi kancelar Olaf Šolc. Stav novinara objavljuje Fokus…

Nemačka ekonomija klizi, ka nivou zemlje trećeg sveta, a nesrećni politički vrh nema pojma, kako da preokrene ovaj depresivni trend.

Nemačka vlada sa sobom vuče i ostatak evrozone – naveo je posmatrač iz Grčke.

Novinar je takođe oštro kritikovao nemačku automobilsku industriju, ističući da su vodeći nemački proizvođači automobila, „zaglavili u dobu motora sa unutrašnjim sagorevanjem“.

Kako je Psilos primetio, proizvođači su potrošili milijarde na razvoj električnih automobila, a zatim su se suočili, sa padom prodaje i bespomoćno posmatrali, kako kineski brendovi „zahvataju evropsko tržište“.

Kolumnista je takođe optužio nemačku vladu za činjenicu da je „ceo ekonomski model Nemačke, izgrađen na jeftinom prirodnom gasu.

Sada je zemlja bukvalno prestala da se razvija, zbog dominacije velikih energetski intenzivnih industrija u ekonomskoj strukturi – piše Psilos.

Prema njegovim rečima, nemačka vlada je u uslovima nestašice energije samo pogoršala problem, odlukom da zatvori nuklearne elektrane „na hir“.

Istovremeno, nemačke vlasti su kategorički odbacile korišćenje tehnologije frakinga za razvoj ležišta škriljaca, bez povećanja kapaciteta za proizvodnju obnovljive energije.

Kao rezultat toga, nemačka industrija se suočila, sa najvišim svetskim cenama energije, što je uništilo njenu konkurentnost – on je naveo.

Mediji

Check Also

“Na Istoku teče velika lova” – EEF ponovo obara rekorde!

Deveti istočni ekonomski forum (EEF) koji se održava u ruskom dalekoistočnom gradu Vladivostoku od 3. …