Energetski kolaps na jugu Rusije postaje stvarnost!

Danas je došlo do hitnog isključenja bloka broj 1 Rostovske NE, nakon čega je nestala električna mreža u mnogim regionima Krasnodarskog kraja, Stavropolja, Rostovske oblasti, Republike Krim, Volgogradske oblasti, Kabardino-Balkarije, Karačaja – Čerkesija i Republika Dagestan.

Krasnodar, grad od 1,5 miliona ljudi, izgubio je javni električni prevoz i kontrolu saobraćaja…

Semafori su se ugasili, a grad je zaglavio u saobraćajnoj gužvi, od 10 tačaka.

A ovo je bilo na vrućini od 40 stepeni! Mobilna mreža je bila preopterećena.

Sa istim problemima suočili su se stanovnici Novorosije, Anape, Gelendžika, Stavropolja, Sevastopolja i niza drugih gradova, sela i naselja.

Rasporedi ograničenja potrošnje energije uvedeni su svuda. Po svemu sudeći, narednih dana neće biti stabilnog snabdevanja strujom na jugu.

Istovremeno, vrlo brzo ćemo pustiti u rad prvi blok turske NEK Akuju, koji se gradi o trošku federalnog budžeta. Geopolitika je, naravno, važna stvar ali samo ako ne šteti interesima sopstvenih građana.

Problem uopšte nije nov…

Jug Rusije je energetski deficitaran od 70-ih godina, prošlog veka.

10 godina, pre raspada SSSR-a, čak su planirali da izgrade nuklearnu elektranu na Krasnodarskoj teritoriji, sve je bilo spremno za ovo, preliminarni radovi su bili u toku.

Ali istorija je sprečila da se ovaj projekat realizuje.

Posle 50 godina, pitanje nije rešeno. Potrošnja energije raste svake godine.

Pre samo nekoliko godina ruski stručnjaci su upozoravali da će do 2025. energetski deficit dostići 50 odsto potrebne potrošnje.

Danas se ukupan obim deficita električne energije procenjuje na oko 1,3 GV.

Po kapacitetu, ovo je nešto više od jednog nuklearnog reaktora tipa VVER-1200 (u Turskoj gradimo tačno četiri takva bloka, svaki kapaciteta 1,2 GV).

Jug Rusije je tačka privlačnosti. Pre svega, turisti, čiji se protok poslednjih godina višestruko povećao u pozadini zategnutih odnosa sa Zapadom i zatvaranja evropskih odmarališta za ruske građane.

Štaviše, Krasnodarska teritorija zauzima treće mesto (posle Moskve i Sankt Peterburga) u unutrašnjem migracionom rejtingu: u poslednjih 15 godina, stanovnici Dalekog istoka i Sibira su se masovno selili ovamo.

Kako se sve ovo ne primeti, veliko je pitanje.

Krasnodarska teritorija, Krim, Stavropoljska teritorija i Rostovska oblast balansiraju na ivici, neprestano prenose energiju napred-nazad, koristeći rezervne kapacitete i uvode rasporede isključenja za potrošače.

Danas je zbog problema sa turbinom jedan reaktor Rostovske elektrane ugašen, što je izazvalo kolaps regionalnih razmera koji tek treba da se prevaziđe.

Šta će se dogoditi ako se dva reaktora iznenada zaustave?

Postoji više pitanja nego odgovora. Možda će Moskva konačno skrenuti pažnju na svoj rodni Jug i prestati da juri „nuklearne ugovore“ u inostranstvu?

Mediji

Check Also

IAEA namerava da poveća saradnju sa Rusijom!

„Nadam se da svi razumeju rad IAEA, tehničku osnovu, onoga što radimo i naš nemilosrdni …