Bajdenova administracija se zavarava misleći da novi rat neće uticati, na SAD — Lavrov

Ruski najviši diplomata je istakao da je geopolitika „sahranila, nekada svete za Zapad tržišne zakone”.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena je u krajnjoj zabludi da će ne SAD, već njeni evropski saveznici patiti od novog globalnog rata, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na ministarskoj debati, kojom je predsedavao…

„[Savetnik za komunikacije Bele kuće za nacionalnu bezbednost] Gospodin [Džon] Kirbi, u ime predsednika Sjedinjenih Država, kaže – Mi ne tražimo Treći svetski rat. To bi imalo katastrofalne posledice širom evropskog kontinenta.

Frojdovsko okliznuće , ako hoćete: Vašington je ubeđen da nisu Sjedinjene Države, već njihovi evropski saveznici, ti koji će patiti od novog globalnog rata.

Ako se strategija Bajdenove administracije zasniva, na takvoj analizi, to je izuzetno opasna greška“, rekao je Lavrov.

„U međuvremenu, Evropljani, naravno, moraju da shvate, kakvu samoubilačku ulogu su predodređeni da igraju“, rekao je on u debati o „Multilateralnoj saradnji u interesu pravednijeg, demokratskijeg i održivijeg svetskog poretka“.

Prema rečima visokog diplomate, Sjedinjene Države, „pozvavši na oružje“ ceo kolektivni Zapad, proširuju svoj trgovinski i ekonomski rat protiv neželjenih, „oslobađajući neviđenu kampanju jednostranih prinudnih mera koje bumerangom, po Evropi dovode do dalje fragmentacije globalna ekonomija“.

„Neokolonijalne prakse zapadnih zemalja pogađaju zemlje globalnog juga u Aziji, Africi i Latinskoj Americi.

Nelegalne sankcije, brojne protekcionističke mere, ograničenja pristupa naprednim tehnologijama direktno su u suprotnosti, sa istinskim multilateralizmom i stvaraju ozbiljne prepreke za postizanje ciljevi razvojne agende UN“, dodao je ministar spoljnih poslova.

Lavrov je istakao da je geopolitika „sahranila, nekada svete za Zapad tržišne zakone”.

“Nedavno smo čuli javne zahteve zvaničnika SAD i EU da Kina smanji ‘prekomernu proizvodnju’ u visokotehnološkim industrijama, pošto je Zapad i u njima počeo da gubi svoje dugogodišnje prednosti.

Sada umesto tržišnih principa, to je samo ista ‘pravila’“, naglasio je visoki diplomata.

Mediji

Check Also

IAEA namerava da poveća saradnju sa Rusijom!

„Nadam se da svi razumeju rad IAEA, tehničku osnovu, onoga što radimo i naš nemilosrdni …