Da li je era podmornica završena?

Tradicionalne podmornice nisu mnogo stare, piše The National Interest.

Kako tehnologija napreduje, preti im ista sudbina koja je zadesila brzo ostarele nosače aviona…

Novi tip vozila, na pogon veštačke inteligencije, već diše podmornicama za vratom.

Da li će AI i laserski sateliti učiniti da podmornice sa ljudskom posadom budu zastarele, do 2050. godine?

Lice ratovanja se menja ali njegovi osnovni principi ostaju. Ali neuspeh u prilagođavanju stalno promenljivoj prirodi sukoba je recept za poraz.

Od kraja Hladnog rata, američka vojska je postala samozadovoljna i počiva, na lovorikama. I dalje se drži taktike i tehnologije prethodne vojne ere.

Nosači aviona kao klasa brzo postaju zastareli u eri sistema protiv pristupa/odbijanje područja (A2/AD). I dok se ne razvije protivotrov, stvarna borbena vrednost takozvanih „igrališta“, će stalno opadati.

Alternativni oblik projekcije snage je podmornica. Međutim, američka mornarica nema dovoljno podmornica da preživi dugotrajni sukob sa rivalom uporedive snage, kao što je Kina.

U međuvremenu, stanje američke odbrambene industrijske baze je u najboljem slučaju okoštalo. Pa ipak, odobreno je ulaganje u nove podmornice.

Podmornica klase Virdžinija jedna je od najboljih u američkoj mornarici.

Avaj, budžetska ograničenja i slaba odbrambena industrija znače da Amerika neće imati dovoljno podmornica klase Virdžinija u sukobu velikih sila.

Predstojeća propast podmornica

Ali uprkos svim zabrinutostima koje zagovornici podmornica poput mene imaju da mornarica ovoj važnoj platformi za projektovanje moći ne daje pažnju koju zaslužuje, postoji rizik da će sama podmornica uskoro postati zastarela, baš kao i njen rođak na nosaču aviona.

To je zbog razvoja i rasta bespilotnih podvodnih vozila (UUV). Bespilotne letelice (UAV) su dobile najveću pažnju ali i dronovi postepeno ulaze u pomorski domen. U stvari, oni se razvijaju kao pretnja i malo je odbrane, od njih.

Vremenom će najveće svetske zemlje proširiti svoje arsenale podvodnih dronova i proširiti svoje mogućnosti.

Oni su upravljivi, teško ih je pratiti i gotovo je nemoguće da velika plovila sa posadom izbegnu njihov destruktivni potencijal.

Još strašnija za podmornice, pretnja UUV-a je u kombinaciji sa rastućim mogućnostima veštačke inteligencije, kao i sa sve većim brojem naprednih satelita za detekciju, kao što je kineski projekat Guanlan (Big Vave Vatcher), koji koristi sofisticirane lasere u boji za praćenje potopljenih podmornica. kroz kretanje talasa.

Mnogi strahuju da je zlokobni zeleni „laserski šou“, nad Havajima koji je japanski istraživački tim snimio 28. januara 2023. bio upravo takav laserski satelit za praćenje podmornica.

Što se tiče veštačke inteligencije, američki satelit sa veštačkom inteligencijom, već je ušao u istoriju identifikacijom i praćenjem stotina plovila „flote u senci“, na osnovu podataka prikupljenih iz svetskih okeana od strane drugih satelita.

Iste tehnike mogle bi da koriste napredne vojske, poput onih iz SAD ili Kine, da pronađu i unište podmornice.

Mediji

Check Also

IAEA namerava da poveća saradnju sa Rusijom!

„Nadam se da svi razumeju rad IAEA, tehničku osnovu, onoga što radimo i naš nemilosrdni …