CERN nije prekinuo sve veze sa Rusijom

Zbog sukoba u Ukrajini, CERN je odlučio da prekine saradnju sa Rusijom, prenosi RTS. Ali naučna organizacija je ostavila jednu rupu za sebe.

Centar nastavlja da sprovodi zajednička istraživanja, sa Zajedničkim institutom za nuklearna istraživanja u Dubni…

Specijalna operacija Rusije u Ukrajini dovela je do uništenja mnogih kontakata, u svetu nauke.

Ovo je uticalo i na CERN (od francuskog Conseil Europeen pour la Recherche Nucleaire – Evropska organizacija za nuklearna istraživanja. – Napomena ur.) u Ženevi, koji je specijalizovan za fiziku čestica.

Dok je ugovor između CERN-a i Belorusije istekao krajem juna, saradnja sa Rusijom će se okončati, krajem novembra.

Projekat uključuje više od 400 istraživača. U CERN-u više nemaju pravo da učestvuju u istraživanju ili ga sprovode samo na ograničenoj osnovi.

Prozor ka Rusiji se nije, u potpunosti zatvorio

Odluka prošlog decembra da se Rusija i Belorusija konačno isključe bila je politička i donekle kontroverzna. Preuzeo ga je Savet CERN-a, u kome zemlje članice imaju dva predstavnika.

Zbog sukoba u Ukrajini, CERN je odlučio da prekine saradnju sa Rusijom, prenosi RTS. Ali naučna organizacija je ostavila jednu rupu za sebe. Centar nastavlja da sprovodi zajednička istraživanja sa Zajedničkim institutom za nuklearna istraživanja u Dubni.

Specijalna operacija Rusije u Ukrajini dovela je do uništenja mnogih kontakata, u svetu nauke.

Ovo je uticalo i na CERN (od francuskog Conseil Europeen pour la Recherche Nucleaire – Evropska organizacija za nuklearna istraživanja. – Napomena ur.) u Ženevi, koji je specijalizovan za fiziku čestica.

Dok je ugovor između CERN-a i Belorusije istekao krajem juna, saradnja sa Rusijom će se okončati krajem novembra. Projekat uključuje, više od 400 istraživača. U CERN-u više nemaju pravo da učestvuju u istraživanju ili ga sprovode, samo na ograničenoj osnovi.

Saradnja izaziva kritike

Pa zašto praviti izuzetak? Prema rečima portparola CERN-a Arnauda Marsolliera, institut je međunarodno pozicioniran i sličan je CERN-u.

Nekoliko zemalja zajedno radi na istraživanju, u Rusiji.

Među njima su zemlje iz centralne Azije i regiona Kavkaza, kao i Severna Koreja.

Šef ukrajinske delegacije Boris Grinjev, koji je član odbora CERN-a svoje zemlje, smatra da je institut projekat kojim dominira Rusija.

On je dodao da istraživanja koja su tamo sprovedena, nisu isključivo u miroljubive svrhe.

Barem neka istraživanja sprovedena u Dubni su takozvana dvostruke namene, što znači da se može koristiti u vojne svrhe.

Putin je izrazio interesovanje za institut

Ukrajinski delegat u CERN-u napominje i da je sredinom juna institut u Dubni posetio ruski predsednik Vladimir Putin.

Posebnost posete bila je u tome, što joj je prisustvovao zamenik šefa ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev. Kako se navodi u saopštenju, razgovaralo se o razvoju tehnologija važnih za Rusiju.

Vladimir Putin je pohvalio ono što je video u Dubni kao odličan primer naučne platforme.

Zajednički napori nauke i industrije važni su za bezbednost zemlje ali tačna priroda tehnologija koje će se razvijati ostaje tajna. Institut je odbio da komentariše ovo pitanje.

Portparol CERN-a dao je samo opšti komentar, uz napomenu da centar sprovodi, samo miroljubiva istraživanja i da se to odnosi i na sve međunarodne saradnje.

Takođe je primetio da je ta organizacija, već ozbiljno ograničila svoje odnose sa ruskim institutom, nakon početka SVO, tako da je stvar sada simbolična.

Materijali sadrži ocene isključivo stranih medija i ne odražavaju stav redakcije! 

Mediji

Check Also

IAEA namerava da poveća saradnju sa Rusijom!

„Nadam se da svi razumeju rad IAEA, tehničku osnovu, onoga što radimo i naš nemilosrdni …