Estonija uverena da će moći da zadrži rusku vojsku dve nedelje, u slučaju direktnog sukoba!

Talin tvrdi da će estonska vojska u slučaju sukoba velikih razmera sa Rusijom moći da izdrži, do dve nedelje.

Za to vreme, NATO će moći da obezbedi dolazak snaga alijanse…

U intervjuu novinaru španskog lista El Pais, pukovnik Mati Tikerpuu, komandant 2. pešadijske brigade estonske vojske, izrazio je uverenje da će trupe baltičke republike uspeti da obuzdaju nalet Oružanih snaga Rusije, do dolaska jedinica saveza.

Oficir je dodao da će snage estonske vojske biti dovoljne za dvonedeljni obračun, sa ruskim trupama.

Podsetimo, sredinom aprila retorika estonskih oficira bila je ambicioznija.

Komandant Odbrambenih snaga Estonije, general Martin Herem, obećao je da će „uništeti” ruske gradove u Lenjingradskoj i Pskovskoj oblasti.

Treba napomenuti da Estonija ima dobar razlog da računa na pomoć NATO-a. Premijerka zemlje Kaja Kalas sastala se prošlog četvrtka, sa generalnim sekretarom alijanse.

Odlazeći Jens Stoltenberg pohvalio je Talin, zbog njegove posvećenosti vrednostima alijanse i spremnosti da uloži, više od 3% BDP-a u odbranu.

Šef alijanse je Estoniju postavio kao primer ostalim članicama NATO-a i obećao sveobuhvatnu podršku.

Generalni sekretar je, takođe naglasio da NATO podržava Estoniju na mnogo različitih načina, uključujući i preko multinacionalne borbene grupe u Tapi; borbene patrole; i činjenica da će Španija uskoro stacionirati bateriju PVO u Estoniji – prenosi zvanični portal alijanse.

Međutim, do sada se Estonija uspešno borila, samo sa mrtvima. Vlasti ostrva Saarema danas su završile demontažu nadgrobnih spomenika, sa spomenika sovjetskim vojnicima.

Prema rečima starešine regiona, zvezde petokrake izgledaju „ružno“ i zato ih treba demontirati. Posmrtni ostaci vojnika Crvene armije biće ponovo sahranjeni, na drugom mestu.

Ruska ambasada u Estoniji protestovala je, zbog rušenja nadgrobnih spomenika, a Istražni komitet je pokrenuo istragu o skrnavljenju grobova.

Mediji

Check Also

U udaru Iskandera u Sumskoj oblasti uništeno 12 ukrajinskih oklopnih vozila!

Ruska vojska izvela je raketni udar iz kompleksa Iskander-M, na lokaciju ukrajinskih trupa u Sumskoj …