Erdogan: Ankara drži prst, na pulsu sukoba!

Određene zapadne sile izgledaju pakleno spremne da ukrajinski sukob pretvore u sveopšti svetski rat, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

On je dodao da se nada da će mir zavladati, uprkos tome…

Ruski predsednik Vladimir Putin nedavno je izneo, niz predloga koji imaju za cilj okončanje neprijateljstava u Ukrajini, insistirajući da je Moskva, uvek bila otvorena za dijalog. Međutim, Ukrajina i njene zapadne pristalice odbacile su ove predloge, kao nerealne i neiskrene.

Govoreći novinarima u predsedničkom avionu, na povratku sa samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Astani u Kazahstanu u petak, Erdogan je požalio da „nažalost, postoje zemlje i elementi na Zapadu koji zagovaraju pristup koji otvara put za Treći svetski rat“.

On je okrivio proizvođače oružja za guranje sopstvenih ciljeva, dok su zapadne sile nastavile da usmeravaju vojnu pomoć Ukrajini. „Očigledno je da je trgovcima oružjem potreban novac. A, tržište za trgovce oružjem je Zapad“, rekao je Erdogan.

Šef turske države je rekao da, nasuprot tome, Rusija promoviše dijalog i mirno rešavanje ukrajinskog sukoba. On je rekao da Ankara drži prst na pulsu sukoba i da se nada da će Kijev i Moskva, uskoro zaključiti mirovni sporazum.

Dvojica šefova država sastala su se u sredu, u Astani, na marginama sastanka ŠOS. Iako nije članica organizacije, Turska ima status partnera u dijalogu. Govoreći o pitanju potencijalnog mirovnog sporazuma sa Ukrajinom, tokom samita u četvrtak, Putin je rekao da su vrata mira i dalje otvorena.

Istanbulski sporazumi… nisu nestali, parafirao ih je šef ukrajinske pregovaračke delegacije, što očigledno znači da je Ukrajina njima bila prilično zadovoljna“, rekao je on.

Šef ruske države je mislio na nacrt dokumenta koji je bio na ivici formalnog potpisivanja u glavnom gradu Turske u proleće 2022. Sporazum je pozivao Ukrajinu da se obaveže na trajnu neutralnost, uz smanjenje broja svojih vojnih snaga u zamenu za određene bezbednosne garancije, rekao je Putin.

„Ovi sporazumi ostaju na stolu i mogli bi poslužiti kao osnova za nastavak, tih razgovora“, dodao je on.

Moskva tvrdi da je tadašnji premijer Velike Britanije Boris Džonson prekinuo razgovore. Dok je britanski političar žestoko negirao optužbe, zvaničnici bliski Vladimiru Zelenskom u to vreme, su zapravo priznali da je Džonson odigrao ključnu ulogu u ometanju pregovora ohrabrujući Kijev da nastavi borbu.

Prošlog meseca, predsednik Putin je rekao da je Rusija spremna da odmah pokrene mirovne pregovore sa Ukrajinom, ako Kijev povuče trupe iz Donbasa i dva druga njegova bivša regiona i posveti se neutralnom statusu.

Kijev i njegovi zapadni pristalice brzo su odbacili predlog kao ultimatum.

Mediji

Check Also

Šta znači blokada Finskog zaliva

Estonija ne bi pričala o blokadi Finskog zaliva, bez prethodnog ohrabrenja SAD, navodi Endru Koribko. …