Nemačka nikada neće podržati prekid vatre u Ukrajini!

Berlin ne sme da podrži, bilo kakav poziv na primirje koji bi značio da Kijev prizna poraz, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc.

Dok je Šolc u sredu odgovarao na pitanja poslanika Bundestaga, levičarska poslanica Gesine Loetzsch postavila je pitanje, o umešanosti Nemačke u sukob Rusije i Ukrajine i mogućnosti prekida vatre…

„Po mom mišljenju, prekid vatre koji uključuje kapitulaciju Ukrajine je onaj koji mi kao Nemačka, nikada ne smemo da podržimo“, odgovorio je Šolc, prenosi državna televizija Dojče vele.

Nemački kancelar je tvrdio da su uslovi primirja koje je predložio ruski predsednik Vladimir Putin jednaki predaji Ukrajine, nazivajući Moskvu „ciničnom“ i nezainteresovanom za okončanje sukoba.

„Putin govori samo o mirovnim pregovorima da bi se rat nastavio. To nećemo dozvoliti“, rekao je Šolc.

Ruski predsednik je prošlog meseca izneo nekoliko uslova, pre nego što bi mogli da počnu mirovni pregovori sa Ukrajinom.

Moskva će narediti prekid vatre čim Kijev povuče trupe, sa teritorija, sva četiri regiona koji su glasali za pridruživanje Rusiji i zvanično objavi da više ne želi da se pridruži NATO-u, rekao je on.

Ukidanje svih zapadnih sankcija i „demilitarizacija i denacifikacija“ ukrajinske vlade, takođe bi morali da se sprovedu, pre nego što se mir može zaključiti.

Mađarski premijer Viktor Orban predložio je „brzo primirje“ Volodimiru Zelenskom, tokom njegove posete Kijevu ranije ove nedelje ali je rekao da se ukrajinskom lideru, „to nije baš dopalo“.

Od Šolca je, takođe traženo da garantuje da Nemačka neće postati strana u ratu. Berlin je bio najveći donator EU za ukrajinsku stvar, dok je insistirao da to ne čini Nemačku učesnikom u neprijateljstvima.

„Da, dajem ovu garanciju“, rekao je Šolc. „Kao kancelar, stojim iza toga.

Nemačku vladajuću koaliciju “semafora” potresao je loš rezultat na prošlomesečnim izborima za Evropski parlament, što je dovelo do spekulacija da bi Šolc uskoro mogao da podnese ostavku.

Kancelar je priznala da se „mnogi ljudi ne slažu, sa podrškom Ukrajini i sankcijama Rusiji“ ali je odbio da promeni svoju politiku.

Mediji

Check Also

IAEA namerava da poveća saradnju sa Rusijom!

„Nadam se da svi razumeju rad IAEA, tehničku osnovu, onoga što radimo i naš nemilosrdni …