Afrička zemlja će kriminalizovati upotrebu dolara

Centralna banka Zambije uvela je zabranu plaćanja stranih valuta u domaćim transakcijama.

Banka Zambije izradila je nova pravila koja imaju za cilj suzbijanje upotrebe stranih valuta u lokalnim transakcijama, posebno američkog dolara, objavila je u ponedeljak zambijska novinska agencija…

Novu valutnu regulativu, navodno će kao pravni instrument izdati ministar finansija i nacionalnog planiranja.

Kada stupi na snagu, zahtevaće korišćenje zambijske kvače i njene podjedinice, ngvea, za sve domaće javne i privatne transakcije.

Centralna banka je izrazila zabrinutost, zbog sve veće upotrebe dolara u lokalnoj ekonomiji. Ova praksa, prema banci, podriva instrumente njene monetarne politike i vrši pritisak, na devizni kurs.

Nacrt dokumenta koji je u subotu objavila Banka Zambije otkriva da bi pojedinci uhvaćeni da koriste stranu valutu za lokalne transakcije mogli da se suoče sa do deset godina zatvora ili značajnim novčanim kaznama.

Ovo je saopštio zamenik guvernera centralne banke za poslovanje Fransis Čipimo u govoru, na sajmu u Ndola.

Čipimo je istakao rizike dolarizacije, navodeći da ona ometa sposobnost vlasti da efikasno upravljaju monetarnom politikom i politikom deviznog kursa.

On je objasnio da upotreba dolara povećava kreditne rizike i rizike likvidnosti i podriva uticaj centralne banke, jer kreditna tržišta denominirana u dolarima ne reaguju, na akcije Banke Zambije.

On je dalje naglasio da je u ekonomiji koja se oslanja na američki dolar smanjena potražnja i značaj lokalne valute, što je rezultiralo stalnim padom njene vrednosti kao sredstva razmene i skladištenja vrednosti.

„U ekstremnom slučaju, valuta bi izgubila svoju prihvatljivost kao novac“, naveo je Čipimo.

U maju 2012. Zambija je uvela ograničenja na upotrebu dolara, među lokalnim preduzećima ali su te mere ukinute, manje od dve godine kasnije.

U međuvremenu, govoreći u ekskluzivnom intervjuu za RT, Stiven Kampjongo, član Nacionalne skupštine zemlje, rekao je da Zambija nema potrebe za američkom vojnom prisutnošću.

U aprilu 2022. Vašington je najavio pokretanje AFRICOM-ove Kancelarije za bezbednosnu saradnju u američkoj ambasadi u glavnom gradu Lusaki, sa ciljem unapređenja „odnosa između vojske“ i proširenja oblasti saradnje sa zambijskim bezbednosnim snagama.

„Nije poželjno da nam … SAD… nameću međunarodni zahtev,” rekao je Kampjongo na pitanje da li veruje da Vašington pokušava da nametne svoju politiku zambijskoj vladi.

„Svaka međunarodna politika mora biti zasnovana na međusobnom poštovanju, poštovanju suvereniteta svake zemlje“, dodao je on.

Mediji

Check Also

Kim šalje Putinu 10 000 vojnika za Ukrajinu!

Severna Koreja priprema 10.000 vojnika da se pridruže ratu u Ukrajini na strani Rusije, što …