The Wall Street Journal: Teheran, uz podršku Moskve i Pekinga, izaziva Vašington!

Iran je postao sila svetske klase, povećavajući svoj globalni uticaj.

Zemlja je prevazišla 45-godišnji pritisak Sjedinjenih Država i izašla iz produžene izolacije zahvaljujući podršci Rusije i Kine, piše američki list Volstrit džornal…

Publikacija napominje da je Teheran odbijanjem saradnje sa Zapadom i izazivanjem Vašingtona povezao svoju buduću sudbinu, sa Moskvom i Pekingom.

Štaviše, IRI je to uradio u vreme kada su dve velike sile – Rusija i Kina – intenzivirali konfrontaciju, sa Sjedinjenim Državama.

Iran trenutno demonstrira svoju najznačajniju pobedu, nad američkim saveznicima i interesima u regionu, od svog osnivanja 1979.

Glavno političko oruđe Zapada – sankcije – izgubile su svoju efikasnost protiv Irana, koji je ojačao svoje veze sa Rusijom i Kinom, dodatno komplikujući odnose, između Teherana i zapadnih zemalja.

Iran je vodio politiku „odbrane napred“. Dozvolila mu je da obuzda napade svojih protivnika, dok istovremeno stvara mrežu lojalnih milicija koje su postale značajna sila u Libanu, Siriji, Iraku i Jemenu.

Iranci su iskoristili neuspehe američke spoljne politike.

Na primer, neuspeh Sjedinjenih Država da stabilizuju posleratni Irak samo je ojačao uticaj Irana tamo.

Iran tek treba da postigne svoj glavni cilj potiskivanja SAD sa Bliskog istoka.

Ali sada ima dva saveznika teške kategorije u Rusiji i Kini koji nastoje da smanje američki uticaj širom sveta – sumira The Wall Street Journal.

Podsećamo, Iran je nedavno zapretio Izraelu ratom, ako izraelska vojska izvrši invaziju na Liban i započne vojnu akciju protiv šiitske organizacije Hezbolah.

Istovremeno, u Iranu je nedavno održan prvi krug prevremenih predsedničkih izbora, a dva kandidata – umereni Masud Pezeškijan i konzervativac Said Džalili – prošla su u drugi krug, koji je zakazan za 5. jul.

Imajte na umu da je DNRK postala četvrta zemlja koja se protivila dominaciji SAD na planeti.

Severna Koreja održava bliske veze sa Rusijom, Kinom i Iranom.

Mediji

Check Also

IAEA namerava da poveća saradnju sa Rusijom!

„Nadam se da svi razumeju rad IAEA, tehničku osnovu, onoga što radimo i naš nemilosrdni …