Šta rade demokrate!?

Kako Bajdenova podrška u stranci nestaje, njegova potpredsednica postaje vodeći kandidat na listi Demokratske stranke.

Nekoliko minuta nakon što je katastrofalanim nastupom u TV debati Džo Bajedn doveo Demokratsku stranku u stanje panike, Kamala Haris izašla je u etar da brani svog šefa. Uskoro bi mogla da ga u potpunosti zameni, piše „Fajnenšel tajms“.

Kako Bajdenova podrška u stranci nestaje, njegova potpredsednica postaje vodeći kandidat na listi Demokratske stranke. Kamala je u sredu popodne je ručala sa predsednikom u Beloj kući, na njihovom prvom sastanku licem u lice, od debakla prošlog četvrtka.

Glavno pitanje koje se nameće je da li bi Haris prošla bolje od Bajdena ili bilo kog drugog kandidata, u borbi protiv Donalda Trampa?

Alan Patrikof, finansijer i dugogodišnji donator Demokratske stranke, rekao je da za sada i dalje podržava Bajdena.

„Ona je verovatno najlakši izbor da zameni Bajdena ako dođe do toga. Mislim da bi mogla dobro da se nosi protiv Trampa. Mislim da je ona realna mogućnost. Da ste me pitali pre dve nedelje, ne bih to rekao, “ izjavio je Patrikof.

Kamala ima još jednu neposrednu prednost jer prema američkim zakonima o finansiranju kampanje, ona bi nasledila stotine miliona dolara u Bajdenovom kasi, jer je ona već na listi stranke pored njega. Prebacivanje tog novca drugim kandidatima, bilo bi komplikovanije.

„Kamala nije poželjan kandidat za mnoge donatore, mogu vam to reći. Potreban je pravi konkurentski proces, onda će donatori izabrati svog konja. Jedan njujorški donator je bio manje diplomatski: „Kamala bi bila katastrofa… Bolje nam je sa kandidatom koji jedva govori,”  rekao je savetnik demokrata.

Džim Kliburn, kongresmen iz Južne Karoline koji je bio ključan u obezbeđivanju podrške crnih demokrata za Bajdenovu kandidaturu 2020. godine, rekao je za MSNBC da misli da bi Haris bila „vrlo dobro rešenje“ ako predsednik istupi iz trke. Demokrate, „ni na koji način ne bi trebalo da urade ništa, kako bi zaobišle gospođu Haris“, upozorio je on.

U međuvremenu, demokratski operativac blizak Beloj kući kladio se da će Bajden podržati Kamalu Haris iz tri razloga, ne samo zbog sopstvene gorčine, što ga je Barak Obama proterao 2015. godine, kada je  podržao Hilari Klinton kao svog naslednika.

Sama Kamala Haris je u sredu u razgovoru sa predizbornim osobljem izrazila odlučan, iako nejasan ton: „Nećemo odustati“, rekla je. „Mi ćemo slediti vođstvo našeg predsednika. Borićemo se i pobedićemo.”

Politika

Check Also

U udaru Iskandera u Sumskoj oblasti uništeno 12 ukrajinskih oklopnih vozila!

Ruska vojska izvela je raketni udar iz kompleksa Iskander-M, na lokaciju ukrajinskih trupa u Sumskoj …