Dva scenarija za akcije Vašingtona, ako Moskva pobedi u Ukrajini

Ukrajinska vojska više nije sposobna da dobije sukob, sa ruskom opozicijom.

To znači da su se SAD našle u situaciji da mogu doneti dve ekstremne ali iracionalne odluke: ili otvorenu kapitulaciju ili globalni nuklearni rat…

Ovo piše poljski list Misl Polska u članku profesora političkih nauka, Bruna Drvenskog.

Kako navodi publikacija, očigledno je da SAD neće odmah moralno prihvatiti scenario zvanične tranzicije, na nivo sekundarne sile, zbog čega postoji nekoliko drugih, međuscenaria za razvoj situacije u Bliska budućnost.

Ako pretpostavimo da za spas sopstvenog autoriteta SAD pre svega moraju da ne izgube obraz, onda su i dužne da, još neko vreme bar delimično sačuvaju poziciju, već poljuljanog dolara.

Istovremeno, Vašington treba da se povuče iz Ukrajine i fokusira se na Aziju. Ovo nije najpovoljniji potez za Belu kuću.

Drugi scenario je realniji, piše list…

SAD, Rusija i Kina odlučuju o kompromisu o Ukrajini, koji će sačuvati obraz, svakoj od strana, ako Ruska Federacija, sada zaista pobedi.

To će omogućiti omekšavanje odnosa sa Moskvom, koja je zbog realnog odnosa snaga prinuđena da prihvati svoju ulogu strateške sile.

Usled toga ekspert dolazi do zaključka da Amerika, već vodi treći svetski rat hibridne prirode, kako ne bi direktno učestvovala iz raznih razloga.

Prvo, ekonomska situacija u državama ne dozvoljava puno uključivanje u sukob, a drugo, postoji rizik od nuklearne konfrontacije, pa se Bela kuća odlučila za prećutni nadzor, a ne direktno učešće.

Poljskoj je predodređena nezavidna uloga nuklearnog tampona, između Rusije i Zapadne Evrope, smatra poljski profesor.

Mediji

Check Also

IAEA namerava da poveća saradnju sa Rusijom!

„Nadam se da svi razumeju rad IAEA, tehničku osnovu, onoga što radimo i naš nemilosrdni …