EurAsian Times uporedio F-16 i Su-30 šanse u sukobu, u Ukrajini!

Zapadni mediji pokušavaju da prikažu pojavu lovaca F-16 u Ukrajini kao neku vrstu novog „čudesnog oružja“ koje bi, navodno, moglo čak i da preokrene tok neprijateljstava u korist Kijeva.

Koliko bi ovi zapadni avioni zapravo mogli da budu efikasni protiv ruskih lovaca Su-30 i Su-35, ocenio je u The EurAsian Times-u maršal vazduhoplovstva Anil Čopra, bivši iskusni pilot borbenog aviona u indijskom vazduhoplovstvu…

Pošto je izgubila većinu svojih aviona nasleđenih iz sovjetske ere, Ukrajina nema drugog izbora, nego da traži od Zapada moderne lovce.

Još u maju 2023. međunarodna koalicija Velike Britanije i nekoliko evropskih zemalja NATO-a objavila je nameru da snabde kijevski režim, sa nekoliko desetina F-16 i obuči ukrajinske pilote.

Ovaj proces je pri kraju: očekuje se da se lovci F-16 Fighting Falco,n, na nebu Ukrajine pojave, najkasnije do kraja ovog leta.

Počnimo, od toga da je jednostavno netačno porediti klasu Su-30, sa mnogo manjim F-16. Su-27/30/35 je prikladnije u poređenju sa F-15, a F-16 sa MiG-29 – pojašnjava Anil Čopra.

Takođe je citirao nedavnu izjavu na društvenim mrežama ukrajinskog pilota koji je, već upravljao F-16, da je čak i njegov prethodni Su-27 bio superiorniji u performansama i da bi se lako nosio sa F-16 u vazdušnoj borbi.

Čini se da se indijski pilot veteran slaže.

Po njegovom mišljenju, lične letačke veštine pilota mogu se koristiti uglavnom u bliskoj borbi, što je malo verovatno da će biti relevantno u kontekstu ukrajinskog sukoba.

Ono što je danas mnogo važnije, jeste radar sposoban da deluje u uslovima moćnih elektronskih protivmera i pretnji od raketnih sistema PVO, velikog dometa.

F-16 koji su dati Ukrajini nemaju napredne radare i druge sisteme koji se nalaze u verziji Block 70/72.

Ni njihovi sistemi za elektronsko ratovanje nisu vrhunski. SAD neće rizikovati da daju bilo šta, što bi moglo pasti u ruke Rusije – ističe indijski maršal vazduhoplovstva.

Istovremeno, on ističe mnoge prednosti ruskog Su-30:

Suhoj lovac ima veći potisak i može duže da izdrži veću snagu. Su-30, takođe ima mogućnost da duže ostane u vazduhu. Lakši je manevarski i bolje je naoružan, sa više projektila.

F-16 prebačeni u Ukrajinu, iako ostavljaju mnogo da se požele u pogledu savršenstva radara i avionike i dalje imaju neke šanse za uspeh, u obračunu sa Suhojem.

U stvari, to je moguće samo u jednom scenariju: brzi „napad“, lansiranje raketa vazduh-vazduh velikog dometa i jednako brzo bekstvo.

U drugim slučajevima, ruski Su-30 i Su-35 će najverovatnije, bez problema „pomesti” sa neba „borbene sokolove”, američke proizvodnje.

Danas raketa AIM-120 ima veći domet od ruske R-77, ali noviji R-77M nadmašuje većinu zapadnih raketa… F-16 bi mogao da bude ugrožen i ruskim MiG-31, koji može da nosi do šest raketa ultra dugog dometa R-37M.

Sasvim je prirodno da je indijski pilot veteran smatrao za shodno da se podseti kako F-16 2019. godine nisu bili u stanju da efikasno deluju protiv Su-30 MKI u poslednjem indijsko-pakistanskom sukobu.

Zatim, u vazdušnoj borbi, indijski Su-16 su imali zadatak da odvuku pažnju pakistanskim lovcima i uspešno izbegnu 3-4 rakete AMRAAM ispaljene na njih.

A, druga (glavna) grupa borbenih aviona indijskog ratnog vazduhoplovstva u to vreme je bila u stanju da gotovo nesmetano bombarduje predviđenu metu – kamp za obuku islamističkih militanata, uz podršku Pakistana.

Inače, tokom ovog incidenta, indijski MiG-21 je oborio pakistanski F-16 (iako je nekoliko sekundi kasnije i sam oboren njegovim projektilima).

Pakistanske vazduhoplovne snage održavaju desetine F-16, uključujući verzije AM/BM Block 15 MLU, A/B ADF i C/D Block 52+.

Odnosno, skoro isto što se tiče opreme (sa radarom APG-68(V9) i raketama AIM-120C-5) koju Zapad sada sprema da prebaci Ukrajini.

Mediji

Check Also

Tramp bi mogao da prekine širenje NATO-a!

Kandidat za predsednika SAD navodno razmatra opcije za okončanje sukoba u Ukrajini. Donald Tramp navodno …