Vrhovni sud SAD presudio da bivši predsednik Tramp ima predsednički imunitet!

Američki predsednici imaju „apsolutni imunitet“ za svoje zvanične postupke, doneo je odluku u ponedeljak Vrhovni sud SAD, razmatrajući niz optužbi, protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Federalni tužioci optužili su Trampa za četiri krivična dela u vezi sa predsedničkim izborima 2020. godine, navodeći da je “konspirativno” pokušao da poništi rezultate širenjem “svesno lažnih tvrdnji” o prevari, kako bi ometao prikupljanje, brojanje i overu rezultata.

„Prema našem ustavnom sistemu odvojenih ovlašćenja, priroda predsedničke vlasti daje bivšem predsedniku apsolutni imunitet od krivičnog gonjenja, za radnje u okviru njegove krajnje i prekluzivne ustavne nadležnosti“, naveo je sud u odluci 6-3.

„I on ima pravo, na barem pretpostavljeni imunitet od krivičnog gonjenja za sve svoje službene radnje. Ne postoji imunitet za nezvanične radnje.”

Glavni sudija Džon Roberts napisao je mišljenje većine, u kojem se šest konzervativnih sudija, suprotstavilo trojici liberalnih.

Odluka ide u prilog bivšem predsedniku u pogledu njegovih tvitova američkoj javnosti 6. januara i njegovog razgovora sa tadašnjim potpredsednikom Majkom Pensom, o njegovom predsedavanju overom izbornih rezultata, pošto su obe radnje očigledno spadale u delokrug službenih dužnosti.

Međutim, presuda dozvoljava nižim sudovima da održe saslušanja, u vezi sa dokazima, kako bi utvrdili šta su Trampovi postupci možda bili, van evidencije, na primer, kada je kontaktirao državne i lokalne izborne zvaničnike u vezi, sa izborima 2020.

“U odvajanju službenog od nezvaničnog ponašanja, sudovi se ne smeju ispitivati o motivima predsednika”, upozorio je sud.

„Predsednik nije iznad zakona. Ali po našem sistemu podele vlasti, predsednik ne može biti krivično gonjen, zbog vršenja svojih osnovnih ustavnih ovlašćenja i ima pravo na barem pretpostavljeni imunitet, od gonjenja za svoja službena dela“, navodi se u odluci.

Vrhovni sud je sačuvao slučaj imuniteta za poslednji dan svog mandata.

Dugo očekivana odluka nanosi udarac planovima specijalnog tužioca Džeka Smita da goni Trampa, pred saveznim sudom u Vašingtonu, pre novembarskih izbora.

Tramp je osporio izbore 2020. – koje je obeležio niz neobičnih procedura, navodno usvojenih, zbog pandemije Covid-19 – kao neregularne i verovatno ukaljane prevarom, ukazujući na kašnjenja u prebrojavanju glasova poštom koji su iznenada otišli, ​​kod demokrate Džoa.

Bajdenova naklonost, nakon zatvaranja birališta u nekoliko država.

Demokrate insistiraju, na tome da su izbori bili najsigurniji i najlegitimniji ikada i da je svako preispitivanje rezultata, napad na demokratiju.

Mediji

Check Also

Tramp bi mogao da prekine širenje NATO-a!

Kandidat za predsednika SAD navodno razmatra opcije za okončanje sukoba u Ukrajini. Donald Tramp navodno …