Severna Koreja prelazi na ruske satelite!

Vlasti Severne Koreje prebacile su prenos državnih TV programa te zemlje na ruski satelit sa kineskog, izvestio je u ponedeljak Rojters, pozivajući se na Ministarstvo ujedinjenja Južne Koreje.

Ruski satelit Ekspres 103 emituje signale sa centralne televizije Severne Koreje od 29. juna, saopštio je južnokorejski provajder satelitskih antena, pozivajući se na novinsku agenciju…

Sever je ranije koristio satelit ChinaSat 12, za prenos signala.

Tim potezom je praćenje emitovanja postalo izazovnije za južnokorejske medije i državne agencije, primetio je Rojters.

On objašnjava da je ovlašćenim subjektima u zemlji potreban pristup satelitskom servisu za gledanje severnih programa, dok je široj javnosti zabranjen pristup medijima, iz susedne zemlje.

Gledanje severnokorejske televizije na mreži je i dalje moguće, rekao je Rojters ali je dodao da može biti odloženo ili lošeg kvaliteta.

„Severna Koreja je prestala da koristi postojeći kineski satelit i počela da emituje, preko ruskog satelita, a prijem satelitskog prenosa je ograničen u nekim oblastima, na južnoj strani“, rekao je zvaničnik Ministarstva ujedinjenja Rojtersu, napominjući da ministarstvo pokušava da se koncentriše, na tehnički izazov.

Prema izveštaju, praćenje severnokorejskih državnih medija uobičajena je praksa za Seul, jer traži informacije o povučenoj zemlji, sa kojom ostaje u zavadi, posle decenija izolacije i konfrontacije.

Sam Rojters je saopštio da od ponedeljka ujutro, ne može da primi severnokorejske TV signale.

Prijavljena promena satelita dolazi nedeljama, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin posetio Pjongjang da se sastane sa severnokorejskim kolegom Kim Džong Unom.

Tokom posete, šefovi dve zemlje potpisali su Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu, koji ima za cilj da „postavi temelje” za buduće bilateralne odnose u svim sferama, uključujući kulturne i turističke veze, trgovinske, ekonomske odnose i bezbednost.

Mediji

Check Also

Tramp bi mogao da prekine širenje NATO-a!

Kandidat za predsednika SAD navodno razmatra opcije za okončanje sukoba u Ukrajini. Donald Tramp navodno …