Peking se protivi hegemoniji i spreman je da promoviše multipolarni svet!

Si Đinping je rekao da je Peking spreman da promoviše jednaku multipolarnost sveta.

Kineske vlasti se protive hegemoniji, politici moći i blokovskoj konfrontaciji i spremne su da promovišu jednaku multipolarnost sveta, rekao je kineski predsednik Si Đinping. uoči svoje državne posete Kazahstanu od 2., do 4. jula…

„Promene i turbulencije u globalnom pejzažu predstavljaju nove pretnje i nove izazove ali donose i nove mogućnosti i stvaraju nove mogućnosti za sveobuhvatnu i obostrano korisnu saradnju, između Kine i Kazahstana.

Mi Kinezi verujemo da u svakom izazovu leži prilika i da su izazovi i prilike zamenljivi.

Kina je spremna da se pridruži Kazahstanu kao odgovor, na istorijske promene koje se dešavaju u našem svetu i u našem vremenu.

Moramo podsticati nove mogućnosti, usred kriza i otvoriti nove horizonte…

Kina će raditi sa Kazahstanom, na održavanju međunarodnog sistema, sa Ujedinjenim nacijama u centru i međunarodnog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu, suprotstavljajući se hegemoniji, politici moći i blokovskoj konfrontaciji, ravnopravnog i uređenog multipolarnog sveta, promovišući univerzalno korisnu i inkluzivnu ekonomsku globalizaciju i doneti više pozitivnosti i sigurnosti u svetski mir i stabilnost“, rekao je kineski lider u svom članku, koji je objavila agencija Kazinform.

Si Đinping je, takođe istakao da Peking uvek podržava napore Astane da zaštiti nacionalnu nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet, da sledi sopstveni put razvoja, da sprovodi unutrašnju i spoljnu politiku, kako bi obezbedio nacionalni prosperitet i da se protivi, svakom stranom mešanju u unutrašnje stvari Kazahstana.

Mediji

Check Also

Tramp bi mogao da prekine širenje NATO-a!

Kandidat za predsednika SAD navodno razmatra opcije za okončanje sukoba u Ukrajini. Donald Tramp navodno …