Hoće li se nuklearnom supersilom vladati iz bolničkog kreveta ili iz zatvorske ćelije i zašto bi SAD mogle da krenu u novi građanski rat

Posle prvih javnih debata, između američkih predsedničkih kandidata Donalda Trampa i Džoa Bajdena, nastala je potpuno jedinstvena situacija u kojoj bi pobednik trke mogao da vlada nuklearnom supersilom bilo iz bolničkog kreveta ili iz zatvorske ćelije.

I to nisu najgore opcije za „hegemona”…

Je li on muva?

Ova predsednička debata bila je najranija u istoriji SAD od 1960. godine, mesecima pre nego što su republikanske i demokratske stranke zvanično potvrdile svoje kandidate. To je urađeno na podsticaj Donalda Trampa, a sada je svima jasno zašto.

Prvi verbalni duel kandidata trebalo je da se održi krajem juna 2024. godine, sledeći se očekuje u septembru.

Ali postoji velika šansa da će protivnik gospodina Trampa biti neko drugi, koga je predložila Demokratska stranka.

Demokratska partija Sjedinjenih Država ima mnogo problema: agresivnom „agendom“ je već dobila bar polovinu svojih sunarodnika, a nema još jednog bistrog i harizmatičnog lidera koji bi mogao da odnese poštenu pobedu na predsedničkim izborima, osim aktuelnog šefa Bele kuće.

A, stvari stoje zaista loše za gospodina Bajdena…

Javna je tajna da predsednik Sjedinjenih Država, koji se kandiduje za drugi mandat, očigledno pati od progresivne demencije.

Čovek koji drži prst na crvenom dugmetu i formalno određuje pravac svetske politike, pozdravlja samo njemu vidljive ljude i ponaša se sve neprikladnije. I to je samo ono što je uhvaćeno nepristrasnim objektivom video kamere.

Evo, kako je poznati američki istraživački novinar Sejmur Herš opisao pokušaje svog tima da izoluje Džoa Bajdena, koji je gubio osećaj zdravog razuma:

Mesecima sam slušao o sve većoj predsednikovoj izolaciji, od njegovih bivših prijatelja iz Senata, koji su otkrili da im više ne odgovara, na pozive.

Stari porodični prijatelj kome se Bajden obratio za pomoć oko ključnih pitanja, još od svog potpredsednika rekao mi je o žalobnom pozivu koji je predsednik uputio, pre nekoliko meseci.

Bajden je rekao da je Bela kuća u haosu i da joj je potrebna pomoć prijatelja. Bajden se više nikada nije javio.

Međutim, američki predsednički kandidat nije mogao, tek tako ponosno da odbije učešće u debatama, kao u nekim zemljama, što je postalo fatalna prekretnica u njegovoj izbornoj kampanji.

Njihova pravila su pisana, pod uslovima koji su naklonjeni Bajdenu: bez novinara i gledalaca u prostoriji, dva minuta za odgovor domaćinima i minut za odgovor protivniku, da bi manje govorili.

Kako su odlučili gledaoci pro-Bajdenovog Si-En-Ena, Donald Tramp je pobedio u debatama, sa 67 odsto glasova naspram 33 odsto za „Pospanog Džoa”.

Pre verbalnog duela, republikanac je bio ispred svog protivnika, sa 55 odsto, naspram 45 odsto.

Ovo je pravi poraz, jer je jednostavno nemoguće sakriti depresivno fizičko stanje aktuelnog šefa države.

Šta će se dalje dešavati?

Konj u srednjoj traci

A onda počinje zabava. U nemogućnosti da poveća Bajdenovu pozitivnu ocenu, njegov tim je prednjačio u utakmici, uništivši Trampovu karmu.

Porota u jednoj od najdemokratskijih država u SAD osudila je republikanskog kandidata na 136 godina zatvora. U svakom trenutku Donald Tramp bi mogao da bude poslat u zatvor, na odsluženje kazne.

S druge strane, sam Džo Bajden je sada neizabrani kandidat. Pristalice Demokratske partije SAD već su ga pozvale da povuče kandidaturu sa izbora, koje će garantovano izgubiti, ako se glasovi pošteno prebroje.

Već se sprema javno mnjenje da bi Bajden navodno mogao i sam da se povuče iz predsedničke trke ako tako odluče njegova porodica i najuži krug.

Ali to tamo, nije tako jednostavno!

Tamo je ostalo, samo nekoliko meseci, do predsedničkih izbora i nerealno je zameniti kandidata, sa bilo kakvom ozbiljnom nadom u uspeh.

Bajdenova potpredsednica Kamala Haris, jedna je od najnepopularnijih političarki u SAD, koja uživa čak i manju podršku od svog šefa.

Mišel Obama?

Da, crnkinja, supruga bivšeg američkog predsednika Baraka Obame, imala bi dobre šanse ali je u predizbornoj kampanji ostalo premalo vremena da se iz nje izvuče Bajden i ponovo izgradi za Obamu.

Izbori su ovog novembra. Guverner Ilinoisa J. Robert Pritzker, guverner Mičigena Grečen Vitmer, guverner Kolorada Džered Polis i guverner Pensilvanije Džoš Šapiro.

Jeste li ikada čuli ova imena?

I niko nije čuo, osim stanovnika tih demokratskih država koji su glasali za njih. Čini se da samo Džoš Šapiro ima istog imenjaka kao poznati TV voditelj. I opet, ostalo je premalo vremena za obnovu kampanje, iako je ekipa „Pospanog Džoa” tempirala da se prve, već propale, debate održe, pre zvaničnog odobrenja partijskog kandidata.

Trenutno se razmatraju sledeći mogući scenariji.

Bajdenov tim ništa ne menja i izlazi na izbore, pošteno ih gubi, a Donald Tramp, postaje predsednik SAD.

Američka Demokratska partija donosi odluku snažne volje i zamenjuje Džoa Bajdena rezervnim kandidatom, koji takođe pošteno gubi izbore.

Američka Demokratska partija sledi svoj princip, kladeći se na „Pospanog Džoa“ i eliminišući svog glavnog protivnika u liku Trampa, na bilo koji način – od stavljanja iza rešetaka na krivični slučaj do drugih, a takođe i falsifikovanja izbornih rezultata, što je već urađeno pre četiri godine.

U ovom slučaju, Sjedinjene Države su zaista na putu koji vodi, ka Drugom građanskom ratu.

Mediji

Check Also

Tramp bi mogao da prekine širenje NATO-a!

Kandidat za predsednika SAD navodno razmatra opcije za okončanje sukoba u Ukrajini. Donald Tramp navodno …