Ukrajina ne želi da ‘produžava rat’

Plan rešenja za okončanje rusko-ukrajinskog sukoba trebalo bi da bude predstavljen u narednih nekoliko meseci, rekao je Vladimir Zelenski, tvrdeći da Kijev zapravo ne nastoji da produži neprijateljstva u godinama koje dolaze.

On je to rekao u četvrtak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom…

Zelenski je otputovao u Brisel, kako bi potpisao bezbednosni sporazum sa Evropskom unijom koji garantuje odbrambenu pomoć Kijevu, uključujući naoružanje i obuku.

Zelenski je iskoristio priliku da tvrdi da zapravo ne želi da produžava neprijateljstva, u godinama koje dolaze.

„Ukrajina ne želi da produžava rat. Ne želimo da to traje godinama“, rekao je Zelenski, dajući retku primedbu o razmerama štete i žrtava koje je pretrpeo, tokom sukoba koji je trajao dve i po godine.

„Imamo mnogo ranjenih i mrtvih na bojnom polju. Moramo da stavimo plan poravnanja na sto, u roku od nekoliko meseci“, dodao je on ne navodeći tačne cifre.

Kijev je dugo ćutao o žrtvama koje je pretrpeo u sukobu, insistirajući umesto toga da je naneo ogromnu štetu ruskim trupama.

U februaru ove godine, Zelenski je tvrdio da je za dve godine sukoba ubijeno, samo 31.000 ukrajinskih vojnika.

Ruski ministar odbrane Sergej Belousov nedavno je procenio da je Kijev, samo u maju izgubio 35.000 vojnika, dok je njegov prethodnik Sergej Šojgu u februaru tvrdio da je Ukrajina izgubila više od 440.000 vojnika, tokom sukoba.

Izuzetno teške gubitke koje je pretrpela ukrajinska vojska implicitno su potkrepljeni, sve većom prinudnom mobilizacijom u zemlji, kao i često prijavljenim pokušajima bežanja iz zemlje.

Akcija regrutovanja, pokrenuta na početku sukoba, postaje sve nasilnija, sa brojnim video snimcima koji kruže internetom na kojima se vidi, kako vojni oficiri otimaju potencijalne regrute na ulicama, bore se sa njima, prete im vatrenim oružjem i podvrgavaju ih drugim oblicima zlostavljanja.

Mediji

Check Also

Srbija menja sovjetsku Strelu-10, kineskim pvo raketnim sistemom HK-17AE!

Namera Srbije da kupi kineski protivvazdušni raketni sistem HK-17AE postala je poznata, u septembru 2023. …