Rusija će zabraniti ‘ekstremističku’ ideologiju, bez dece!

Zemlji su potrebni alati za zaštitu svojih tradicionalnih vrednosti, rekao je zamenik ministra pravde.

Ruski poslanici pripremili su nacrt zakona, kojim bi se zabranila ideologija bez dece u zemlji, rekao je zamenik ministra pravde Vsevolod Vukolov…

Aktivna promocija bezdetnosti, postala je sve češća u protekloj deceniji i predstavlja „ekstremističku ideologiju“ kojoj Rusija treba da se odupre, rekao je Vukolov u četvrtak u govoru, na Međunarodnom pravnom forumu u Sankt Peterburgu.

„Sada aktivno pripremamo zakone za sprečavanje širenja ideologije, bez dece“, rekao je on. Ne treba promovisati ideju da „današnje devojčice, posebno mlade, ne moraju da rađaju, mogu i bez dece“, dodao je zvaničnik.

Trebalo bi stvoriti zakonodavni sistem koji će se suprotstaviti, takvim negativnim društvenim trendovima u Rusiji i drugim zemljama koje dele iste tradicionalne vrednosti, rekao je zamenik ministra.

„Ovi zakoni moraju biti razrađeni i promovisani. I oni moraju postati oruđe za zaštitu naših vrednosti. To je glavni zadatak“, objasnio je on.

Obraćajući se novinarima nakon govora, Vukolov je potvrdio da je u ruskom parlamentu predložen zakon o zabrani promovisanja načina života, bez dece. Zakon će sada proučavati stručnjaci iz te oblasti, dodao je on.

Ministarstvo pravde će reagovati, kada budu izneti “konkretni predlozi”, naglasio je on.

Vukolov je dodao da država ne treba da deluje samo kroz zabrane, već i više da radi na stvaranju društvenih uslova koji podstiču parove da rađaju decu.

Prošlog novembra, Vrhovni sud Rusije zabranio je „međunarodni LGBTQ javni pokret“ u zemlji, označivši ga kao ekstremističku organizaciju.

Ovaj potez je usledio, nakon zakona o zabrani operacija promene pola koji je potpisao ruski predsednik Vladimir Putin ranije 2024. godine.

Državna agencija za statistiku Rosstat je u februaru otkrila da je samo 1 264 000 beba rođeno u Rusiji 2023. godine, što je najmanji broj, od 1999.

Prema prognozama agencije, natalitet će početi da raste, tek posle 2028.

Do 2046. godine stanovništvo Rusije predviđa se da će pasti, na 138 miliona.

Predsednik Putin je tokom obraćanja Saveznoj skupštini u februaru rekao da „velika porodica sa više dece treba da postane norma, filozofija društvenog života, smernica celokupne državne strategije“.

Prema rečima ruskog lidera, u narednih šest godina stanovništvo treba da ostvari održivi porast nataliteta.

Mediji

Check Also

Srbija menja sovjetsku Strelu-10, kineskim pvo raketnim sistemom HK-17AE!

Namera Srbije da kupi kineski protivvazdušni raketni sistem HK-17AE postala je poznata, u septembru 2023. …