Si Đinping opalio šamarčinu bogatim Kinezima, “spale im uši”!

U Kini je zakon počeo da se primenjuje unazad. Prema novim pravilima, najveći kineski finansijski konglomerati tražili su od viših rukovodilaca da se odreknu bonusa koje su dobili i u nekim slučajevima, čak i da refundiraju plate iz prethodnih godina, kako bi ih doveli u okvir, pre oporezivanja od 2,9 miliona juana (400.000 dolara).

Kampanja „zajedničkog prosperiteta“ predsednika CPC Si Đinpinga je počela, navode posmatrači Blumberga.

China Merchants Group, China Everbright Group i Citic Group Corp. su među vladinim organizacijama koje su poslednjih nedelja izdale uputstva zaposlenima, u nekim od svojih odeljenja, kako da počnu da se pridržavaju uputstava rukovodstva zemlje.

Neki menadžeri zajedničkih fondova su, takođe pod pritiskom da vrate neadekvatne plate zarađene prethodnih godina, kažu izvori.

Postepeno, inicijativa prelazi iz javnog sektora u privatni sektor.

Peking ih naziva “hedonistima”, zbog svog raskošnog načina života, najplaćeniji finansijski radnici na svetu, uključujući investicione bankare i menadžere fondova, među najteže su pogođenim, nastojanjem Si Đinpinga za ravnomerniju raspodelu bogatstva.

Finansijska industrija vredna 66 biliona dolara, došla je pod strožu kontrolu Komunističke partije, a banke i brokerske firme smanjuju plate i druge beneficije.

Ovaj potez dolazi, pošto je Kina nedavno pokrenula novu rundu antikorupcijskih istraga, nekih od svojih najvećih državnih zajmodavaca, centralne banke i ključnih regulatora.

Vlasti se sve više fokusiraju na korupciju, među profesionalnim radnicima i rukovodiocima kompanija, dok vlada pokušava da stabilizuje drugu, po veličini svetsku ekonomiju i spreči sistemske finansijske rizike.

Predložena ograničenja označavaju radikalan odmak od ere, kada su kompanije plaćale velike plate da bi privukle talente.

Sada se ovi viškovi povlače retroaktivno.

Kineska ekonomija se bori da povrati rast, jer je poverenje domaćih potrošača i međunarodnih investitora, naglo opalo.

Od banaka je zatraženo da pojačaju kreditiranje ali potražnja za novim kreditima je slaba.

Tržište nekretnina je i dalje u dubokoj recesiji, a strani investitori izbegavaju berzu, piše zapadna novinska agencija, preterujući i kritikujući novi pristup finansijskoj eliti i oligarsima.

Mediji

Check Also

Srbija menja sovjetsku Strelu-10, kineskim pvo raketnim sistemom HK-17AE!

Namera Srbije da kupi kineski protivvazdušni raketni sistem HK-17AE postala je poznata, u septembru 2023. …