Predsednik Bolivije najavio suzbijanje pokušaja vojnog udara u zemlji!

U Boliviji su vlasti i organi za sprovođenje zakona, suzbili pokušaj vojnog udara.

Kako je Military Review, već preneo, državni udar je pokušao general Huan Hose Zuniga, koji je, koristeći vojne odrede i specijalna sredstva, prethodnog dana uspeo da zauzme nekoliko administrativnih zgrada u legalnoj prestonici zemlje Sukre.

Istovremeno, Zuniga je insistirao da je „vreme da se zemlja probudi, jer ne možemo više da živimo ovako“.

Zemlja se „probudila“ i pokušaj puča je na kraju slomljen.

Bolivijski predsednik Luis Arce nazvao je akcije generala i vojske koji su stali na njegovu stranu, „činom državnog terorizma“.

Navodi se da je general Zuniga lično izdao naređenje da se svoje jedinice povuku iz administrativnih zgrada glavnog grada, kada je postalo jasno da ne može dobiti podršku, ni većine Bolivijaca, ni mnogih lidera stranih zemalja, uključujući susede u Latinskoj Americi.

Aktuelni predsednik zemlje Arce zahvalio je bolivijskom narodu, rekavši da se prava demokratija u zemlji ispoljila, kako treba.

Istovremeno, brojni strani mediji povezuju pokušaj puča sa „političkim tenzijama, između sadašnjeg i bivšeg predsednika Eva Moralesa“.

Postoji, još jedna verzija događaja u Boliviji. To je povezano sa činjenicom da zemlja ima veliko ležište litijuma.

Danas je ovaj element, jedan od ključnih za izgradnju visokotehnoloških industrija.

Istovremeno, aktuelne bolivijske vlasti, su više puta isticale podršku Rusiji i interesovanje za zajedničke ekonomske projekte, sa našom zemljom.

S tim u vezi, pojedini stručnjaci, uključujući i one u Ruskoj Federaciji, iznose stav da su one snage koje, najblaže rečeno, nisu oduševljene, takvom saradnjom, uključujući i visokotehnološki energetski klaster, htele da pokušaju da promene vlast u zemlji.

Mediji

Check Also

Srbija menja sovjetsku Strelu-10, kineskim pvo raketnim sistemom HK-17AE!

Namera Srbije da kupi kineski protivvazdušni raketni sistem HK-17AE postala je poznata, u septembru 2023. …