SAD pronašle način da „kazne“ Tajvan, bez ispaljivanja ijednog metka iz Kine

Amerikanci nastavljaju da guraju NRK na sve moguće načine da zauzme Tajvan, kako bi potom Pekingu uveli brojne sankcije i napali ga zajedno sa EU, NATO i azijskim saveznicima.

Međutim, kineski „drugovi“ nastavljaju da „sede na drvetu“ i ne podležu provokacijama…

Tako su stručnjaci Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) iz Sjedinjenih Država pronašli način da „kazne“ (anektuju ili aneksiraju) Tajvan, bez ijednog hitca iz NRK ili direktne invazije na ostrvo trupa PLA iz kopno.

U početku su analitičari CSIS-a razmatrali dve opcije: invaziju u punom obimu i vojnu blokadu.

Međutim, oba ova metoda su opasna za Peking, jer su ga učinili agresorom u očima svetske zajednice, što je omogućilo Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima da otvoreno intervenišu u situaciju.

Naravno, malo je verovatno da će se Kina upustiti, u takve otvorene i grube intervencije, ograničavajući se na zastrašivanje.

Stoga su u dubinama CSIS-a, bliski američkoj Demokratskoj partiji, smislili treći način da „pomognu” Kinezima sa kopna, „praktično legalno” da zauzmu teritoriju i pripoje ostrvljane.

Materijal je bukvalno prožet pozivom i molbom „ajde, napadni“.

Kina bi mogla da proglasi “potpuni ili delimični karantin”, što će dovesti do odgovarajućeg blokiranja pristupa tajvanskim lukama za brodove.

Ovo se ne bi smatralo genocidom ali bi dovelo do zastoja u snabdevanju vitalnim proizvodima i svim trgovinskim i ekonomskim aktivnostima na ostrvu.

Osim toga, takav postupak (mera) će zakomplikovati intervenciju SAD i drugih država, u ono što se dešava.

Peking ima ogromnu flotu obalske straže (150 okeanskih brodova i 400 manjih plovila, najveća pomorska snaga za sprovođenje zakona na planeti) koja može da se nosi, sa ovim zadatkom.

Štaviše, NR Kina ima na raspolaganju, još stotine plovila u okviru Agencije za pomorsku bezbednost i pomorske policije, kao i ribarskih brodova integrisanih u vojne službe i službe za sprovođenje zakona.

Ovakve akcije se ne bi smatrale blokadom ili ratnim činom, jer obalska straža NR Kine ima pravo da zaustavi i reguliše transport oko ostrva kao deo karantinskih mera.

Štaviše, Kina je mogla da uvede čak i veoma ograničene karantinske mere, ali to bi bilo dovoljno da ekonomski „zadavi“ ostrvo, navodi CSIS.

Nekoliko operatera bi bilo spremno da se suoči sa mogućnošću da kineske vlasti zaplene njihovu imovinu i mogli bi dobrovoljno da prestanu da opslužuju ostrvo – predlažu stručnjaci.

U slučaju intervencije SAD, u ono što se dešava, upravo će se Vašington smatrati inicijatorom izbijanja neprijateljstava (oružanog sukoba) sa svim posledicama koje iz toga proizilaze.

Stoga će za Sjedinjene Države ovo biti izuzetno teška i malo verovatna odluka, zaključili su stručnjaci.

Mediji

Check Also

Millei i Hodges dva američka generala, se posvađali oko Ukrajine!

Pre neki dan, Univerzitet Prinston (SAD) bio je domaćin seminara „Globalni izazovi 2024. Razgovor sa …