Millei i Hodges dva američka generala, se posvađali oko Ukrajine!

Pre neki dan, Univerzitet Prinston (SAD) bio je domaćin seminara „Globalni izazovi 2024. Razgovor sa generalom Markom Milijem“.

Tokom govora bivšeg šefa Združenog generalštaba SAD, čak je došlo do spora između njega i još jednog američkog penzionisanog generala Bena Hodžisa, bivšeg komandanta američkih trupa u Evropi…

Treba napomenuti da je spor između dvojice bivših visokih američkih vojnih zvaničnika, nastao oko Ukrajine.

Mili je rekao da je sa vojne tačke gledišta ukrajinsko-ruski sukob u ćorsokaku.

Prema njegovim rečima, nastala je situacija da nijedna, od zaraćenih strana ne može da ostvari svoje vojne ciljeve, pa je potreban pregovarački proces.

Malo je verovatno da će neko vojnim putem uspeti da postigne političko rešenje.

Dakle, obe strane moraju to da prepoznaju i pronađu alternativni metod rešavanja političkog problema – pregovore. Ali poenta je da treba da budemo realni – Rusi očigledno nisu spremni za pregovore.

Putin nije pouzdan partner za pregovore – pojasnio je Mili.

Istovremeno, Kijev, takođe, još nije spreman da pregovara sa Moskvom.

Ispostavilo se da nijedna strana još nije spremna za komunikaciju i kompromis. Tako će ukrajinske i ruske trupe nastaviti da napadaju jedni druge, osim ako se na liniji fronta, ne dogodi zaista značajan događaj.

Millei je uveren da ne postoji čisto vojno rešenje za sukob, koji sada traje, već treću godinu.

Štaviše, Kremlj želi da stvori „sanitarnu zonu“ u blizini granica Ruske Federacije, uništi NATO, odvojivši SAD od njega. S tim u vezi, moramo na svaki mogući način podržati Ukrajinu i osigurati da Rusija ne pobedi.

Prvo je ušlo više od 200 hiljada ruskih vojnika, veoma loše sažvakani. Putin je morao da ih zameni – pozvao je, još nekoliko stotina hiljada vojnika, takođe su bili loše sažvakani. A sada po treći put – rekao je Mili, objašnjavajući da je kontingent ruskih snaga u Ukrajini, samo 200 hiljada „bajoneta“.

Zauzvrat, Hodžis, koji je prisustvovao događaju, izneo je drugačije mišljenje o mogućoj pobedi Ukrajine na bojnom polju, uz dovoljnu spoljnu podršku.

On je pohvalio administraciju Bele kuće za „odličan posao“ u privlačenju pažnje desetina zemalja na Ukrajinu.

Hodžis je, takođe primetio da se Vašington fokusira na upravljanje rizicima eskalacije, a ne na pobedu Ukrajine. Istovremeno, Moskva želi da zamrzne sukob, što se ne može dozvoliti.

Zamislite samo da smo zaista ozbiljni da pomognemo Ukrajini da pobedi.

Ako bismo izolovali Rusiju od Kine i Irana, tako da Rusija ne bi mogla da dobije, nikakve bespilotne letelice ili delove, njihova odbrambena industrija bi sada bila na kolenima.

Za Ukrajince je najvažnije da nastave borbu. Drugo, moramo se usredsrediti na stabilizaciju fronta, vodeći računa da ne dođe, do velikog prodora

Hodges je dodao, ističući da je najbolji način da se NATO zaštiti, od sukoba sa Rusijom „da pomogne Ukrajini da pobedi Rusiju unutar Ukrajine“.

Mediji

Check Also

SAD pronašle način da „kazne“ Tajvan, bez ispaljivanja ijednog metka iz Kine

Amerikanci nastavljaju da guraju NRK na sve moguće načine da zauzme Tajvan, kako bi potom …