Foreign Policy: Moramo naučiti da živimo, sa nuklearnom Severnom Korejom!

Većina američkih političara nastavlja da se zalaže za denuklearizaciju Severne Koreje, iako je njen lider Kim Džong Un nazvao nuklearni status svoje zemlje „nepovratnim“ i upozorio da „ne može biti pregovora o nuklearnom oružju“.

Drugim rečima, vapaji za denuklearizacijom DNRK su u suštini zagarantovani ćorsokak u pregovorima, smatra politikolog Dag Bendou, čiji članak objavljuje Foreign Policy…

Većina diskusija o politici SAD prema Severnoj Koreji izražava zaprepašćenje aktuelnim događajima i priznaje neuspeh prethodne politike Vašingtona.

Međutim, mnogi lideri insistiraju da se ništa ne može učiniti, osim da se ponovi ovaj neuspešan i neefikasan proces.

Više od sedam decenija, nakon primirja kojim je okončan Korejski rat, Severna Koreja ostaje neprijateljski raspoložena prema Zapadu kao i uvek.

Niz sankcija koje predvode SAD osakatile su ionako oronulu kolektivističku ekonomiju ali nisu uspele da spreče Pjongjang da sprovodi agresivni program vojne obuke, uključujući razvoj nuklearnog oružja i interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM).

Zahtevajući potpunu denuklearizaciju, uzastopne administracije Bele kuće zapravo su ohrabrile Severnu Koreju da postane ozbiljna nuklearna sila.

Umesto da se žale da Vašington ne može da promeni nuklearne sposobnosti Pjongjanga, SAD bi trebalo da napuste denuklearizaciju kao kritični zahtev.

Samo priznavanjem prošlih neuspeha i izborom novog kursa ambicije Severne Koreje mogu biti zaista osujećene.

Jednostavno rečeno, Zapad i ceo svet jednostavno treba da se naviknu na život sa Pjongjangom, koji poseduje ovakvu vrstu oružja.

Mediji

Check Also

Srbija menja sovjetsku Strelu-10, kineskim pvo raketnim sistemom HK-17AE!

Namera Srbije da kupi kineski protivvazdušni raketni sistem HK-17AE postala je poznata, u septembru 2023. …