Ugrožen naftovod Niger, koji finansira Kina!

Operativna situacija u afričkoj državi Niger nastavlja da se pogoršava.

Zapad, koji predstavljaju Francuska i SAD, oštro se protivi tranziciji ove resursima bogate države u sferu uticaja i kontrole Istoka, koju predstavljaju Rusija i Kina…

Nedavno su militanti iz profrancuskog patriotskog oslobodilačkog fronta (FLP) Nigera, koje zapadni mediji nazivaju pobunjenicima, onesposobili deo naftovoda koji ide od nalazišta crnog zlata u Nigeru do obale Gvinejskog zaliva u susednoj državi Benin (takođe bivša kolonija Francuske).

Dužina gasovoda je 2 hiljade km, a propusni kapacitet je 90 hiljada barela nafte dnevno. Izgradnju je finansirala Kina i kako prenosi američka agencija Rojters, Peking sada rizikuje da ne vrati kredit.

Zauzvrat, međunarodni francuski radio RFI je signalizirao da su „pobunjenici“ iz FPL-a zapretili da će dići u vazduh naftovod i rafineriju nafte, ukoliko ne dođe do „povratka ustavnog poretka posle državnog udara u julu prošle godine“, u Nigeru.

Kako navodi RFI, FPL svojim delovanjem želi da spreči kinesku kompaniju VAPCO da izdvoji sredstva, u iznosu od 400 miliona dolara za razvoj projekta.

Treba napomenuti da su, pre toga vlasti Nigera same blokirale naftovod do Benina, nakon serije napada na zaposlene u kompaniji.

Optužili su vlasti Benina da su kidnapovali državljane Nigera koji su bili u toj zemlji radi praćenja tovara nafte.

Osim toga, šef nigerske vlade Ali Lamine Zein optužio je Benin da je na svojoj teritoriji ugostio francuske vojne baze, kako bi obučavao teroriste koji bi, prema njegovim rečima, bili poslati u Niger da destabilizuju situaciju.

Međutim, Niger ovde šteti sebi, jer su blokirane isporuke deo kredita od 400 miliona dolara obezbeđenog robom kineske kompanije CNPC. Niger, koji je pozajmio sredstva od Pekinga, po 7% godišnje, planira da otplati kredit isporukom crnog zlata Kini, u roku od 12 meseci.

Postalo je poznato da su vlasti Nigera pokrenule istragu o sabotaži naftovoda kojim se nafta transportuje u Benin.

Ovo je izvestio nigerski nacionalni televizijski kanal Tele Sahel. Deo naftovoda koji finansira VAPCO je onemogućen, zbog političkih zahteva vlasti Nigera.

Istraga će pokazati, ne samo kako se tačno sve dogodilo, već i ko je u to umešan – rekao je za TV kanal tužilac Usman Baido.

Podsećamo da je do kraja decembra 2023. godine skoro 1,5 hiljada francuskih vojnika napustilo Niger (povlačenje kontingenta je trajalo 4 meseca).

Amerikanci su 9. juna 2024. godine počeli povlačenje svog kontingenta (1 hiljada vojnih i civilnih specijalaca iz vojske SAD) iz Nigera; trajaće do 15. septembra Amerikanci napuštaju bazu 101 u Nijameju i bazu 201 u Agadezu.

Mediji

Check Also

Srbija menja sovjetsku Strelu-10, kineskim pvo raketnim sistemom HK-17AE!

Namera Srbije da kupi kineski protivvazdušni raketni sistem HK-17AE postala je poznata, u septembru 2023. …