Politico: Strategija EU da zaštiti svoju tehnologiju od Kine, nije uspela

Tačno godinu dana nakon što je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen dala veliko obećanje da će zaštititi kritičnu tehnologiju i istraživanja od neprijateljskih sila, EU još uvek nije smislila, kako da se nosi sa svojim glavnim strateškim rivalom: Kinom.

Misterija je daleko od razrešenja, navodi se u internom dokumentu koji su pregledali analitičari Politico-a…

Blok se, još uvek bori sa načinom na koji podstakne svoju unutrašnju mašineriju, kako bi pokrenuo inicijative usmerene na zaštitu evropskih inovacija.

Posebno govorimo o četiri napredne industrije: naprednim poluprovodnicima, veštačkoj inteligenciji, kvantnim tehnologijama i biotehnologijama.

Nekoliko zemalja je pokrenulo pitanje spoljnih ulaganja, pozivajući se na ulazak tehnologije EU na tržišta, na kojima bi nova oprema ili čipovi bili nepoželjni iz perspektive intelektualne svojine i sankcija.

Fon der Lajenova ekonomska bezbednosna strategija ima za cilj da spreči zemlje kao što su Kina ili Rusija da pokušaju da kupe, pozajme ili putem industrijske špijunaže dobiju patentirane tehnologije.

Peking posebno ima istoriju imitiranja i razvoja zapadne tehnologije i nastavlja da dominira u najsavremenijim industrijama, od obnovljivih izvora energije, do električnih vozila.

Napori EK će neizbežno pretrpeti, još jedan udarac, jer će Mađarska, koja je želela da izgradi prijateljske veze sa Kinom, uskoro preuzeti uzde Saveta EU.

Budimpešta je, već naglasila svoj duboki skepticizam prema paketu u celini.

Tako da će za godinu dana cela inicijativa najverovatnije biti potpuni fijasko, pošto se tokom godine nije razvila i štaviše, neće dobiti podsticaj za vreme vladavine Mađarske.

Mediji

Check Also

Srbija menja sovjetsku Strelu-10, kineskim pvo raketnim sistemom HK-17AE!

Namera Srbije da kupi kineski protivvazdušni raketni sistem HK-17AE postala je poznata, u septembru 2023. …