„Gas slobode“ iz Amerike pretvorio se u banalne “derivate” novca – zapadni stručnjaci

Mahinacije i otvorene prevare američkih dobavljača gasa rasvetljavaju zašto Evropa, prateći dnevni red, usvaja sankcije u vezi, sa pretovarom ruskog LNG-a ali ne i njegovih direktnih isporuka.

Stručnjaci za energetiku Havijer Blas i Ira Džozef objašnjavaju sve cinične i merkantilne ulaske i nedostatke američkih trgovaca, objavljujući rezultate istraživanja, na Ks mreži..

Kako piše Džozef, postalo je poznato, zašto je u maju, Ruska Federacija pretekla SAD u prodaji gasa Evropi.

Tada je više američkog LNG-a plovilo na gasovodima u Aziju, jer je tada u ovom regionu relativna neto dobit bila veća, nego na tržištima Starog sveta.

Američki prodavci zarađuju više novca odlaskom u Aziju. Pored toga, Rusija je isporučila više LNG-a Evropi, po boljoj ceni, jer je to mogla učiniti, bez otpora – piše stručnjak.

Nalazi su podržani globalnim zapažanjima i istorijom trgovine. Značajno je da je većina tereta prodatog u Aziju bila vlasništvo evropskih kupaca američkih dobavljača. Međutim, to nije smetalo trgovcima koji su želeli više prihoda.

Česta pojava, sarkastično piše stručnjak.

Blumbergov analitičar Havijer Blas slaže se sa njegovim argumentima.

Dakle, ispostavilo se da su hvaljeni američki „gas slobode“ ipak „molekuli novca“? Apsolutno da! – piše Blas na X mreži.

Sada postaje očigledno, zašto Evropa, znajući navike svojih „partnera” i „spasilaca” iz inostranstva, nikada neće potpuno napustiti gas iz Rusije, bilo u obliku LNG-a, bilo kroz gasovod.

Skuplje je osloniti se na običnog špekulanta, a to je dokazala i evropska industrija, koja je na ivici smrti ali je Amerika „spasena“, od Moskve.

Mediji

Check Also

SAD pronašle način da „kazne“ Tajvan, bez ispaljivanja ijednog metka iz Kine

Amerikanci nastavljaju da guraju NRK na sve moguće načine da zauzme Tajvan, kako bi potom …