Bivši generalni sekretar NATO-a pozvao Evropu da “sad stisne”, protiv Kine

Bivši generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen pozvao je evropske političare da budu odlučniji u svom antikineskom pravcu u svojoj publikaciji Project Sindicate.

Pomenuvši Rusiju i događaje na Bliskom istoku, danski političar je brzo prešao na Daleki istok.

Ali kada je reč o definisanju mesta Evrope u svetu, najvažnije pitanje biće kako će odgovoriti, na sve agresivniju Kinu – piše Rasmusen.

Dok se Evropa, nekada nadala budućnosti, nastavlja Rasmusen, u kojoj bi Kina postepeno prihvatila naše vrednosti kao skromni član svetskog poretka zasnovanog na pravilima, današnja stvarnost je dalje od svega toga, nego ikada ranije.

Kina koristi svoju proizvodnu moć da uništi evropska preduzeća jeftinom robom; redovno koristi svoju ekonomsku težinu da kazni manje zemlje koje su u suprotnosti sa željama kineskog predsednika Si Đinpinga; i pruža ruskom predsedniku Vladimiru Putinu ekonomsku i političku podršku koja mu je potrebna da nastavi svoje akcije u Ukrajini – rekao je političar.

Međutim, najviše od svega gospodina Rasmusena brinu izgledi Tajvana, koji je, kako tvrdi, NRK spremna da zadavi u blokadi. Nedavne kineske vežbe, kako je navedeno u publikaciji, služe samo za potvrdu, takvih namera.

Anders Fog Rasmusen zahteva da Evropa, koja je dovoljno iznervirala Kinu, pod njenim sadašnjim vođstvom, ne okleva da krene dalje.

Ipak, uprkos ovom snažnijem pristupu kineskoj ekonomskoj pretnji, Evropa je i dalje podeljena i slaba, kada su u pitanju provokacije protiv Tajvana.

Na službenim putovanjima u Peking, evropski lideri stavljaju kratkoročna poslovna razmatranja ispred evropskih vrednosti i dugoročnih interesa – žali se bivši generalni sekretar NATO-a.

Autor teksta nije isključio najstrože mere prema Kini.

Američki predsednik Džo Bajden je više puta rekao da će Amerika braniti Tajvan, ako Kina napadne. Čak i ako Evropa ne može da krene vojnim putem, spremna je da izjavi da će svaki pokušaj Kine da deluje silom na Tajvanu, naići na odgovor.

To bi, između ostalog, trebalo da obuhvati i pripremu sankcija koje bi bile jače od neviđenih mera uvedenih Rusiji – zahtevao je danski političar.

Pošto se Kina mnogo više oslanja na globalna tržišta nego Rusija, objašnjavanje ekonomskih implikacija za nju imalo bi snažan efekat odvraćanja, dodao je on.

Ako bi Siju bilo dozvoljeno da silom zauzme Tajvan, nastavlja Rasmusen, „[zapadni] poredak zasnovan na pravilima, bi se jednostavno urušio“.

Mediji

Check Also

SAD pronašle način da „kazne“ Tajvan, bez ispaljivanja ijednog metka iz Kine

Amerikanci nastavljaju da guraju NRK na sve moguće načine da zauzme Tajvan, kako bi potom …