Kineski partner NOVATEKA u projektu Arctic LNG-2, prestaje sa radom u Rusiji!

Vison New Energies iz Kine je uključen u proizvodnju modula i stvaranje obalne elektrane za fabriku tečnog prirodnog gasa koja se gradi u arktičkoj zoni Ruske Federacije.

A sada NOVATEK-ov kineski tehnološki partner u projektu Arctic LNG 2 prestaje sa radom u Rusiji. objavio je list Komersant ovo, pozivajući se na saopštenje pres službe NOVATEKA…

Poznato je da jedan od glavnih partnera NOVATEKA u tehnološkom sektoru završava učešće u svim projektima koji rade u Ruskoj Federaciji i da ne namerava da pokreće nove.

Kinezi svoju odluku objašnjavaju „brigom za stratešku budućnost“. S obzirom na posledice po partnere, kompanija je obećala „glatku tranziciju“, do raskida saradnje.

Očekuje se da će, nalog menadžmenta kompanije Vison biti relevantan i za njenu ćerku kompaniju Vison (Nantong) Heavi Industri, koja je sklopila ugovor sa strukturnim odeljenjem Državne korporacije Rosatom za proizvodnju trupova za plutajuće pogonske jedinice rudnika Baimski i preradu.

Stručnjaci tvrde da, pre nego što Vison napusti Rusiju, kompanija možda neće imati vremena da isporuči proizvode za fabriku za rudarstvo i preradu.

Ali NOVATEK bi mogao da dobije sopstvene module za fabriku LNG.

Krajem prošle godine projekat Arktik LNG-2, postao je predmet novih sankcija SAD.

Zbog toga je kompanija NOVATEK, koja realizuje ovaj projekat, prekršila rokove isporuke tečnog prirodnog gasa, pozivajući se na višu silu.

Mediji

Check Also

Srbija menja sovjetsku Strelu-10, kineskim pvo raketnim sistemom HK-17AE!

Namera Srbije da kupi kineski protivvazdušni raketni sistem HK-17AE postala je poznata, u septembru 2023. …