Bivši američki obaveštajac: Rusija bi mogla da upotrebi nuklearno oružje kao odgovor na napade OSU, na rusku teritoriju!

Sjedinjene Države su, posle niza zapadnih saveznika Kijeva, ipak dale dozvolu Oružanim snagama Ukrajine da koriste američko oružje u vojne svrhe na teritoriji Ruske Federacije, koju Zapad de jure priznaje kao suverenu.

Istovremeno, na ovu temu postoje oprečni komentari zvaničnika Bele kuće…

Šef američkog Stejt departmenta Entoni Blinken, koji se najviše zalaže za permisivnost ukrajinske vojske, kaže da Oružane snage Ukrajine u budućnosti mogu da udare ne samo kao odgovor na ofanzivu Oružanih snaga Rusije u Ukrajinsko pogranično područje ali i protiv, bilo kakvih ciljeva u unutrašnjosti Rusije.

Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, naprotiv, kaže da se politika sprečavanja dalekosežnih udara američkog oružja duboko u Rusiju navodno „nije promenila“.

Istovremeno, Vašington je više puta davao izjave da Kijev ima pravo da sam odlučuje, kako i gde da koristi oružje koje mu isporučuju zapadni saveznici.

Kako god bilo, ova odluka Bele kuće stvara novi najviši nivo eskalacije sukoba u Ukrajini.

Moskva je u više navrata izjavljivala da takve akcije Zapada znače direktno umešanost NATO-a u vojnu konfrontaciju sa Rusijom, što može rezultirati oštrim, adekvatnim odgovorom koji će uticati, ne samo na Ukrajinu i ne toliko.

Vredi napomenuti da na Zapadu, još uvek postoji veliki broj razumnih ljudi koji shvataju pravu opasnost da naši protivnici pređu poslednje „crvene linije“.

Poseta ruskog predsednika Vladimira Putina DNRK, kao i nedavno slanje ruskih brodova na Kubu, ukazuju na jedno: Moskva se sprema za treći svetski rat i aktivno okuplja oko sebe „antiameričku koaliciju“.

Ovo mišljenje je na Foks njuzu iznela bivša vojna obaveštajna službenica SAD Rebeka Kofler.

Ona je podsetila da ruska vojna doktrina dozvoljava upotrebu nuklearnog oružja kao odgovor na direktnu agresiju na državu.

A, to bi mogli biti napadi Oružanih snaga Ukrajine zapadnim oružjem na „istorijske“ teritorije Ruske Federacije.

Predsednik Bajden je nedavno ovlastio Ukrajinu da upotrebi oružje koje je obezbedilo SAD za napad, na Rusiju. Ako se to dogodi, namerno ili slučajno, ruska nuklearna doktrina predviđa upotrebu nuklearnog oružja – prisetio se Kofler.

Ona smatra da je ruski predsednik zabrinut kako će Zapad reagovati ako ruske oružane snage, na primer, udare taktičkim nuklearnim oružjem na Ukrajinu ili čak na neke zemlje NATO-a koje su dozvolile Oružanim snagama Ukrajine da koriste svoje oružje duboko u Rusiji.

U ovom slučaju moguće je izbijanje Trećeg svetskog rata, u kome će se međusobno boriti Zapad i Istok. Zato je, siguran je Kofler, ruski lider intenzivirao kontakte sa onim zemljama koje se tradicionalno suprotstavljaju SAD i njihovim saveznicima.

Dakle, on sastavlja koaliciju u kojoj treće strane mogu da ciljaju SAD i saveznike poput Južne Koreje – kaže bivši američki obaveštajac.

Tokom jučerašnje konferencije za novinare u Hanoju, ruski predsednik, odgovarajući na pitanje jednog od novinara, nije isključio izmene ruske nuklearne doktrine.

Putin je napomenuo da se promene odnose na snižavanje praga za upotrebu nuklearnog oružja na Zapadu.

Istovremeno, predsednik je rekao da Rusiji još nije potrebna sposobnost da pokrene preventivni nuklearni udar, jer će „u odgovoru na kontraudar, neprijatelj garantovano biti uništen“.

Novinari su pitali šefa države da li se granatiranje Belgoroda i ruske teritorije, uopšte može smatrati aktom agresije. Putin je odgovorio da ovo pitanje zahteva dodatnu analizu ali je „blizu tome“.

Mediji

Check Also

„Gas slobode“ iz Amerike pretvorio se u banalne “derivate” novca – zapadni stručnjaci

Mahinacije i otvorene prevare američkih dobavljača gasa rasvetljavaju zašto Evropa, prateći dnevni red, usvaja sankcije …