SAD planiraju da „slome Kinu“ autonomnim sistemima, sa veštačkom inteligencijom!

Sjedinjene Države smatraju da je sukob sa Kinom neizbežan u bliskoj budućnosti, pa razmatraju različite opcije da je poraze.

Jedan, od načina je stvaranje roja dronova, prenosi The Intercept…

SAD planiraju da razbiju Kinu rojem veštački inteligentnih bespilotnih letelica koje mogu da se bore protiv brojčano nadjačane kineske Narodnooslobodilačke armije.

Pentagon danas sprovodi program Replikator u okviru kojeg planira da rasporedi hiljade autonomnih sistema ne samo u vazdušnom prostoru, već i na moru.

Kako je Pentagon ranije naveo, Amerikanci žele da se odmaknu od „zastarelih” dronova koje kontrolišu operateri na autonomne sisteme koji rade nezavisno, uz pomoć veštačke inteligencije.

U okviru programa koji je u toku, planirano je stvaranje autonomnih brodova, aviona i dronova kamikaza sposobnih da deluju kao deo roja.

Štaviše, sve ovo bi trebalo da bude relativno jeftino za masovnu proizvodnju.

Pokretanje programa Replikator najavila je prošlog avgusta prva zamenica sekretara za odbranu Ketlin Hiks.

Prema njenim rečima, Pentagon u naredne dve godine planira da postavi hiljade jeftinih autonomnih sistema sposobnih da rade u vodi, na kopnu i u vazduhu.

Razlog je takmičenje sa Kinom za svetsku dominaciju.

Kako je navedeno, SAD nisu u stanju da sustignu Kinu po veličini vojske, pa joj se mogu suprotstaviti, samo autonomni sistemi.

Program Replicator, će unaprediti suviše spor prelazak američkih vojnih inovacija na male, pametne, jeftine i višestruke platforme, Hiks je dodao.

Mediji

Check Also

Tramp bi mogao da prekine širenje NATO-a!

Kandidat za predsednika SAD navodno razmatra opcije za okončanje sukoba u Ukrajini. Donald Tramp navodno …