Izraelski avioni bombarduju Liban! – VIDEO

Avion Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) bombardovao je nekoliko ciljeva Hezbolaha u južnom Libanu, saopštio je u utorak uveče Zapadni Jerusalim.

Ranije tokom dana, Hezbolah je objavio snimke svojih špijunskih dronova koji lete iznad severnog Izraela i snimaju luku Haifu, očigledno netaknutu protivvazdušnom odbranom ili presretačima…

IDF je saopštila da je „uspešno presrela sumnjivu vazdušnu metu u priobalnom području Gešer HaZiv“, kibuca u blizini libanske granice.

„Lovci [Izraelskih vazduhoplovnih snaga] pogodili su brojne terorističke ciljeve Hezbolaha u južnom Libanu, uključujući nekoliko terorističkih infrastrukturnih lokacija u oblastima Tajbeh, Odaiseh i Džibejn, kao i vojnu strukturu u oblasti Ajta Aš Šab“, saopštila je ID na Telegramu, sa dva video snimka vazdušnih napada.

Otkako je izraelski napad na Gazu izazvan napadom Hamasa 7. oktobra, Hezbolah i IS su povremeno razmenjivali raketnu vatru preko libanske granice, raselivši više od 53.000 Izraelaca i 95.000 Libanaca.

Ranije ovog meseca, izraelski predsednik Isak Hercog upozorio je da će njegova zemlja uskoro morati da preduzme nešto, po pitanju, onoga što je nazvao „terorističkom agresijom“.

IDF je u utorak saopštila da je finalizirala “operativne planove za ofanzivu u Libanu”, pozivajući se na šefa severne komande, general-majora Orija Gordina i šefa Direkcije za operacije, general-majora Odeda Basjuka.

U međuvremenu, ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao je da je Izrael „veoma blizu trenutka kada ćemo odlučiti da promenimo pravila igre, protiv Hezbolaha i Libana”.

„U sveopštem ratu, Hezbolah će biti uništen, a Liban će biti teško pogođen“, rekao je Kac u saopštenju, odgovarajući na pozive SAD na uzdržanost i diplomatiju.

Izrael i Hezbolah vodili su 34-dnevni rat 2006. godine, izazvan prekograničnim napadom šiitske milicije u Galileji.

Posle nedelja neuverljivih artiljerijskih razmena, ID je pokrenula kopnenu ofanzivu na Liban koja „nije rezultirala vojnim dobicima i nije završena“, prema izraelskoj komisiji koja je kasnije sastavila izveštaj o sukobu.

Vinogradska komisija kritikovala je vladu zbog “ozbiljnih propusta u procesu donošenja odluka” i zbog toga, što nije postavila realne ciljeve ili izlaznu strategiju.

Iako je Zapadni Jerusalim tom prilikom odneo pobedu, sukob se od tada, naširoko smatra trijumfom Hezbolaha.

Mediji

Check Also

Politikolog Perla objasnio, na šta bi Belousov mogao da upozori Lojda Ostina

Nakon napada na Sevastopolj, šef Pentagona Lojd Ostin razgovarao je telefonom, sa ruskim ministrom odbrane …