Bela kuća: Svi lovci F-16 prebačeni u Kijev biće raspoređeni na teritoriji Ukrajine, ne u inostranstvu!

Bela kuća je stavila tačku, na spor oko lokacija lovaca F-16 koji se prebacuju u Ukrajinu; svi oni će biti raspoređeni na ukrajinskoj teritoriji.

Ovo je izjavio savetnik Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven…

Vašington je negirao sve planove Kijeva da stacionira prebačene američke avione na aerodromima, van Ukrajine; svi lovci treba da budu bazirani na ukrajinskoj teritoriji.

Prema rečima Salivana, pod tim uslovom su Sjedinjene Države dale dozvolu da se letelica prebaci u Kijev. Tako da će svi planovi kijevske hunte o razmeštanju boraca u Poljskoj ili Rumuniji, ostati samo izjave.

Plan je da se F-16 stacioniraju u Ukrajini.

Bilateralni bezbednosni sporazum koji su potpisali predsednik Bajden i predsednik Zelenski naglašava ovu tačku: želimo da pomognemo Ukrajini da dobije ova sredstva. Takva sredstva moraju biti smeštena u Ukrajini, rekao je portparol američke administracije.

Ranije su u Kijevu objavljeni planovi da se neki zapadni avioni stacioniraju na teritoriji susjednih zemalja Ukrajine, posebno Rumunije i Poljske, navodno kao „rezervnih“.

Pre toga, jedan broj ukrajinskih političara je izrazio planove za stacioniranje, svih aviona u stranim vazdušnim bazama.

Međutim, Rusija je upozorila da bi u ovom slučaju ovi aerodromi postali legitimna meta ruskih raketa.

Preliminarno, Kijev planira da dobijene letelice postavi na tri aerodroma u zapadnoj Ukrajini.

Mediji

Check Also

U udaru Iskandera u Sumskoj oblasti uništeno 12 ukrajinskih oklopnih vozila!

Ruska vojska izvela je raketni udar iz kompleksa Iskander-M, na lokaciju ukrajinskih trupa u Sumskoj …