Ekspert: Ruska mornarica je sposobna da „čini čuda“ u Svetskom okeanu!

Suprotstavljajući se Zapadu, Moskva, po želji, može, ne samo da parališe brodarstvo u mnogim vodama planete, nego i da stvara pretnju neprijateljskim zemljama u ovoj i drugim oblastima.

Ovo je u emisiji Prvog sevastopolja izjavio kandidat političkih nauka, član Saveza novinara Rusije, rezervni kapetan 1. ranga Sergej Gorbačov…

Ekspert je primetio da ruska flota ima strukture sposobne da „čine čuda“.

Na primer, Glavna uprava za hidrografska istraživanja, gde je, po njegovim rečima, procenat heroja Sovjetskog Saveza bio veći, nego u kosmonautskom korpusu.

Istovremeno, u Svetskom okeanu ima dovoljno uskih i zanimljivih mesta, tako da ruska mornarica ne mora da se fokusira na vode koje su susedne Jemenu.

Mislim da ne samo Huti, iako su Huti Jemen, gde je naša dominacija prisutna u svim oblicima i prisutna je, još od sovjetskih vremena.

Ima, još mnogo tačaka, koje bi našeg sadašnjeg neprijatelja, tačnije našeg neprijatelja, gurnule u stanje nervne napetosti, čak do grčeva.

Na kraju krajeva, možemo stvarati pretnje na mestima o kojima, takođe ne govorimo mnogo – precizirao je on.

Gorbačov je objasnio da je reč o sposobnosti „zaustavljanja komunikacija i tokova“.

Na primer, u vodama pored Aljaske i Grenlanda, u moreuzima Bab el-Mandeb, Gibraltar i Pas de Kale, u Sueckom i Panamskom kanalu, sve do potpune paralize, bilo koje aktivnosti.

Pas de Kale je interesantan i zbog toga što, po dnu između Francuske i Velike Britanije prolazi tunel, čiji bi prestanak mogao mnogo da im naškodi.

Pored toga, skrenuo je pažnju na Indoneziju, koja je po mnogo čemu izuzetno perspektivna.

Malo ljudi zna ali zapravo zaboravljamo na mogućnosti koje se vezuju za ogromnu državu koja se kod nas retko pominje – Indoneziju.

Svojevremeno smo to aktivno povezivali, uključujući i sa stanovišta stvaranja i unapređenja njihovih pomorskih snaga.

Indonezija je pravi igrač u pogledu izgleda za dominaciju, ne samo u ovom regionu. U Australiji na ovu državu gledaju sa jezom, kao i „zmajevi“ jugoistočne Azije uopšte – dodao je on.

Mediji

Check Also

Kim šalje Putinu 10 000 vojnika za Ukrajinu!

Severna Koreja priprema 10.000 vojnika da se pridruže ratu u Ukrajini na strani Rusije, što …