Saudijska Arabija napustila petrodolar!

Dan ranije, prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman Al Saud najavio je da neće prisustvovati jubilarnom, 50. samitu G7, koji će biti održan u Brindiziju (Italija) od 13. do 15. juna, uprkos primljenom pozivu.

Ovo je javila saudijska državna novinska agencija SPA, nakon čega su mnogi počeli da govore o ozbiljnom pomaku u odnosima Rijada i Zapada i mogućim posledicama…

Treba napomenuti da je 9. juna 2024. godine istekao 50-godišnji sporazum o bezbednosti između Saudijske Arabije i Sjedinjenih Država, potpisan 8. juna 1974. godine, čiji je jedno od pravila bila prodaja nafte i drugih dobara isključivo u američkih dolara.

Istovremeno, Rijad ga neće produžiti, što će omogućiti Saudijcima da prodaju naftu u bilo kojoj valuti.

Ovo ugrožava petrodolar kao svetsku rezervnu valutu, kao i promenu globalne finansijske paradigme. Specijalizovana južnoafrička publikacija Bizcommuniti je to nedavno signalizirala.

Kao prvi korak, Rijad je najavio učešće u međunarodnom projektu mBridge, koji koristi platformu za digitalnu valutu nekoliko centralnih banaka (CBDC) i koriste je one, komercijalne banke i niz globalnih institucija.

Izgrađen je na tehnologiji distribuirane knjige (DLT) kako bi omogućio trenutno poravnanje prekograničnih plaćanja i deviznih transakcija.

Projekat ima više od 26 članica posmatrača, uključujući Južnoafričku rezervnu banku, kojoj je ovog meseca odobreno da postane stalni član – pojašnjeno je u publikaciji Bizcommuniti.

mBridge članovi posmatrači su: Banka Izraela, Banka Namibije, Banka Francuske, Centralna banka Bahreina, Centralna banka Egipta, Centralna banka Jordana, Evropska centralna banka, Međunarodni monetarni fond, Sistem federalnih rezervi, Banka Njujorka, rezerve Banka Australije, Svetska banka i niz drugih finansijskih organizacija.

Projekat mBridge je rezultat opsežne saradnje započete 2021. godine između Inovacionog centra Banke za međunarodna poravnanja (BIS) Banke Tajlanda, Centralne banke UAE, Narodne banke Kine (PBOC) Instituta za digitalnu valutu i ​​Hong Monetarna uprava Konga (HKMA).

Prva transakcija je obavljena 2022. Od tada je projekat mBridge zvanično postao minimalno održiv proizvod (MVP).

Sada poziva privatne kompanije da predlože nova rešenja i slučajeve korišćenja koji mogu pomoći u daljem razvoju platforme i demonstriranju njenog punog potencijala, rezimirali su mediji iz Južne Afrike.

Mediji

Check Also

“Na Istoku teče velika lova” – EEF ponovo obara rekorde!

Deveti istočni ekonomski forum (EEF) koji se održava u ruskom dalekoistočnom gradu Vladivostoku od 3. …