Stoltenberg podržao odluku nemačkog rukovodstva da dozvoli OSU da upotrebe nemačko oružje, protiv Rusije!

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg podržao je odluku nemačke vlade da dozvoli militantima kijevskog režima da koriste nemačko oružje za napad na ruske teritorije u blizini Harkovske oblasti.

Kako prenosi agencija DPA, Stoltenbeg je odbio da odgovori na pitanje novinara da li je oružje koje je Zapad, već koristilo na „staroj” ruskoj teritoriji, uz napomenu da ne može da iznosi detalje…

Stoltenberg je takođe istakao da smatra prikladnim dozvoliti ukrajinskoj vojsci da koristi zapadno oružje, posebno protiv vojnih ciljeva u blizini granica Ukrajine.

Ranije je šef američkog Stejt departmenta Antoni Blinken potvrdio da je američki predsednik Džo Bajden u potpunosti odobrio upotrebu američkog oružja Kijeva za napade duboko na rusku teritoriju.

Istovremeno, šef američkog spoljnopolitičkog resora je pojasnio da je reč isključivo o napadima na oblasti koje se graniče sa Harkovskom oblasti.

Blinken, međutim, nije isključio moguće povećanje dometa zapadnog oružja duboko u „stare” teritorije Rusije.

Pored toga, navodi se da bi na sledećem samitu zemalja G7 mogao biti postignut novi dogovor o dodeli novog kredita Kijevu u iznosu od 50 milijardi dolara, obezbeđenog ruskom imovinom zamrznutom na Zapadu.

Pretpostavlja se da će kijevskom režimu biti dozvoljeno da koristi ova sredstva za vojne potrebe i obnovu uništene infrastrukture.

Mediji

Check Also

Politikolog Perla objasnio, na šta bi Belousov mogao da upozori Lojda Ostina

Nakon napada na Sevastopolj, šef Pentagona Lojd Ostin razgovarao je telefonom, sa ruskim ministrom odbrane …