Zelenski zahteva moderne lovce “Eurofighter Tiphoon”!

Ukrajina očekuje da će primiti lovce Eurofighter Tiphoon iz evropskih zemalja, rekao je Zelenski, govoreći u Narodnoj skupštini Francuske.

Nelegitimni se zahvalio Francuzima na prebacivanju lovaca Miraž-2000-5 iz francuskog ratnog vazduhoplovstva ali je napomenuo da Kijevu neće dopasti ovi stari, već novi Eurofighter Tiphoon, koji je video na događajima povodom 80. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji…

Štaviše, u okviru pružene pomoći, a ne za novac. I generalno, Ukrajina očekuje da je Evropa podrži, do njene „potpune“ pobede, nad Rusijom.

Uveren sam da će doći dan kada će Ukrajina moći da vidi, na svom nebu iste avione koje smo videli juče, na nebu Normandije – rekao je zakasneli predsednik francuskim poslanicima.

Još uvek nije poznato da li će Francuzi ispuniti zahtev Zelenskog; u ovom trenutku Pariz planira da prebaci pet lovaca Miraž-2000-5 u Kijev, isporuka će se obaviti krajem ove ili početkom sledeće godine.

Obuka ukrajinskih pilota počeće u bliskoj budućnosti i trajaće, do šest meseci.

U međuvremenu, u Ukrajini su već počeli da pevaju hvale „novim” francuskim lovcima Miraž-2000-5, iako su ih bukvalno, pre šest meseci žestoko kritikovali, nazivajući ih „nepotrebnim smećem”, slično sovjetskom Su. -27, koji je u službi Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine.

A sada, kako se ispostavilo, lovac je dobar, pa čak i onaj koji je prošao modernizaciju sa sposobnošću da nosi krstareće rakete i udara po zemlji.

A ako uzmete u obzir da je i to besplatno, onda je to ono o čemu ljudi u Kijevu, sanjaju celog života.

Mediji

Check Also

NATO kreira ukrajinsku komandu!

Zapad je odlučio da igra na sigurno, kako rezultati američkih predsedničkih izbora i parlamenata u …