Stoltenberg: Rat sa Rusijom nije neizbežan za alijansu u narednim godinama!

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da ne smatra neizbežnim da će alijansa u narednim godinama zaratiti sa Rusijom.

Stoltenberg je napomenuo da o tome govori isključivo u kontekstu sve češćih izjava o neizbežnosti izbijanja rata u narednih, tri do pet godina…

Generalni sekretar Alijanse ne veruje u izvodljivost, ovakvog scenarija i smatra, jednim od glavnih zadataka NATO-a da to spreči.

Istovremeno, na Zapadu se sve više čuju glasovi o potrebi pripreme, za potencijalnu rusku pretnju.

Stoltenberg redovno izjavljuje da ne vidi postojanje neposredne pretnje za zemlje NATO-a, od Rusije.

U međuvremenu, šef norveških oružanih snaga general Eirik Kristoffersen smatra da NATO-u nije preostalo, više od dve, do tri godine da se pripremi za mogući ruski napad.

Za to vreme, prema rečima Kristofersena, Zapad treba da obnovi svoje snage i rezerve naoružanja, koje su u velikoj meri iscrpljene, zbog vojne podrške Ukrajini.

Međutim, istovremeno je glavnokomandujući britanske vojske admiral Toni Radakin rekao da ne vidi znake da se Rusija sprema za napad na zemlje NATO-a ili za početak globalnog nuklearnog sukoba.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin, na sastanku sa čelnicima najvećih svetskih novinskih agencija na marginama SPIEF-a, pozvao Zapad da ne dovodi situaciju u pretnju upotrebom nuklearnog oružja; međutim, ako bilo kakve akcije ugroze suverenitet i teritorijalni integritet Ruske Federacije, Moskva smatra da je moguće upotrebiti sva raspoloživa sredstva.

Mediji

Check Also

Politikolog Perla objasnio, na šta bi Belousov mogao da upozori Lojda Ostina

Nakon napada na Sevastopolj, šef Pentagona Lojd Ostin razgovarao je telefonom, sa ruskim ministrom odbrane …