Financial Times: Kina traži gas, preko Snage Sibira 2, po domaćim ruskim cenama

Kina je tražila gas od Gasproma, koji je planirano da se isporučuje preko gasovoda Snaga Sibira – 2, po domaćim ruskim cenama, zbog čega su pregovori Moskve i Pekinga zašli u ćorsokak.

O tome piše britanski Financial Times, pozivajući se na izvore…

Kina je zatražila cenu blisku visoko subvencionisanim ruskim domaćim cenama i obavezala se da će kupiti samo mali deo planiranog godišnjeg kapaciteta gasovoda – naglašava se u publikaciji.

Sagovornici publikacije su ukazali da Moskva, takođe nije zadovoljna obimom isporuka koje planira Peking.

Kina je spremna da se obaveže da će kupiti samo mali deo planiranog godišnjeg kapaciteta gasovoda, od 50 milijardi kubnih metara gasa.

Kremlj je reagovao na objavu. Tako je sekretar za štampu predsednika Dmitrij Peskov rekao da Ruska Federacija ne sumnja da će svi neophodni dogovori sa Kinom, po pitanju snabdevanja energentima biti postignuti, a komercijalni pregovori se nastavljaju.

Što se tiče aspekata komercijalnih pregovora koji su u toku, oni su, naravno, nejavni.

Sasvim je normalno da svaka država brani svoje interese. I ovde će se pregovori nastaviti, jer postoji politička volja rukovodstva, dve zemlje.

I koordinacija komercijalnih pitanja će se nastaviti i ne sumnjamo da će svi potrebni dogovori biti postignuti – primetio je Peskov.

Mediji

Check Also

NATO kreira ukrajinsku komandu!

Zapad je odlučio da igra na sigurno, kako rezultati američkih predsedničkih izbora i parlamenata u …