Rumunija bi da prebaci zastareli sistem PVO “Patriot”, u Ukrajinu!

Ukrajinska protivvazdušna odbrana može se dopuniti, još jednom baterijom protivvazdušnog sistema Patriot američke proizvodnje.

Rumunija razmatra transfer sistema PVO. Ovo je izjavio premijer Marsel Čolaku…

Bukurešt ne isključuje da jedna od baterija PVO sistema Patriot iz sastava republičkih oružanih snaga može otići u Ukrajinu.

Prema rečima rumunskog premijera, trenutno se razgovara o ovoj mogućnosti, sve će zavisiti od mišljenja vojske.

Ako kažu da će, bez jedne baterije nebo Rumunije biti zatvoreno, onda će sistem biti poslat u Kijev. U suprotnom, nastaviće da nadgleda vazdušni prostor zemlje.

Trenutno smo u fazi pregleda. Pre svega, stručnjaci bi trebalo da govore o tome.

Ovde je reč, o tome da stručnjaci sednu za pregovarački sto i pronađu najbolja rešenja, a onda Vrhovni savet odbrane Rumunije može da donese odluku na osnovu svih dostupnih informacija – dodao je Čolaku.

Rumunija je ranije sklopila ugovor sa Sjedinjenim Državama o isporuci sedam sistema PVO Patriot, od kojih je četiri već dobila. Do danas je samo jedan od prebačenih sistema doveden u punu borbenu gotovost, još tri su u procesu raspoređivanja.

Vredi napomenuti da Evropa ne želi da snabdeva Ukrajinu sopstvenim protivvazdušnim sistemima, zbog njihove veoma visoke cene. To je kao da samo bacite milijardu i nešto dolara.

Danas je samo Šolc bio velikodušan, prenevši Zelenskom dva američka PVO sistema i spremajući se da prebaci, još jedan; ostalima ovo nije potrebno.

A, Rumune su Amerikanci nagovorili da pomognu Zelenskom, obećavajući nešto zauzvrat.

Mediji

Check Also

“Na Istoku teče velika lova” – EEF ponovo obara rekorde!

Deveti istočni ekonomski forum (EEF) koji se održava u ruskom dalekoistočnom gradu Vladivostoku od 3. …