Uzbuna u Rusiji, stigle pretnje: “Građanski rat je počeo”

Nakon što je bivši američki predsednik Donald Tramp u četvrtak proglašen krivim, preti mu zatvorska kazna – iako drugi osuđeni za takva krivična dela često dobijaju kraće kazne, novčane ili uslovne kazne.

Njegovi navijači Kremlja u predstojećem okršaju sa Džo Bajdenom u predsedničkoj trci za Belu kuću, najblaže rečeno, nisu oduševljeni ovakvim razvojem događaja.

Kao, ni neki drugi pojedinci i grupe kojima je bivši šef Bele kuće drag.

Danijelsova tvrdi da je imala odnose sa Trampom 2006. godine, što on negira i tvrdi da je nevin i da je slučaj politički motivisan.

Očekivano, presudu je nazvao sramnom i nameštenom. Ne slučajno, tačnije očekivano, sličan stav vlada i u Moskvi, gde se nadaju Trampovoj pobedi na izborima i njegovoj naklonosti “njihovom cilju” u Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov u petak je podigao uzbunu zbog osude Trampa – prvog predsednika u istoriji SAD koji je osuđen za zločin – rekavši da je slučaj pokušaj da se “eliminišu politički rivali”.

Bivši američki predsednik i vladar Kremlja razmenili su mnogo komplimenata u prošlosti. Tramp se pohvalio odnosom, sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

On je u avgustu prošle godine rekao Foksu da Moskva nikada ne bi pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. da je on bio na vlasti.

“Bio sam zenica njegovog oka”

“Bio sam zenica njegovog oka”, rekao je Tramp o Putinu, podseća Njuzvik, iako Trampov ambasador u Evropskoj uniji od 2018. do 2020. Gordon Sondland, kako je nedavno pisao “Foreign policy”, tvrdi da bivši američki predsednik ima trezven realpolitički pristup nacionalnoj bezbednosti i da mu se “uopšte ne sviđa Putin”, kako je rekao.

“I dok javno daje komplimente Putinu, on to čini, jer je to kontradiktorna strategija”, dodao je on.

Orban: “Častan čovek”

U intervjuu za En-Bi-Si njuz u junu 2021. godine, s druge strane, Putin je Trampa nazvao “izvanrednom osobom, talentovanom osobom. Inače ne bi postao predsednik SAD”, pohvalio je Putin Donalda.

Peskov je na konferenciji za novinare u petak rekao da Rusija obično izbegava da komentariše sudske presude u drugim zemljama, rekavši: “Ako govorimo o Trampu uopšte, očigledno je da zapravo postoji eliminacija političkih rivala svim mogućim legalnim i nelegalnim znači”.

U SAD su reakcije na osudu bile različite. Dok su njegovi saveznici kritikovali pravosudni sistem, neki od njegovih kritičara nisu krili svoje ogromno zadovoljstvo, ocenjujući da je pravda zadovoljena.

Bilo je komentara i na međunarodnoj sceni. Uz Kremlj, mađarski premijer Viktor Orban, koji je izuzetno blizak i sklon Putinu i Trampu, koji je politički i ideološki po mnogo čemu sličan obojici i koji je javno pozvao na Trampovu pobedu, na predsedničkim izborima u novembru 2008. godine, progovorio na ovaj način.

Orban, koga je Tramp ugostio u svom domu Mar-a-Lago na Floridi u martu, nazvao je bivšeg predsednika “časnim čovekom” posle presude.

Trampov advokat Tod Blanš rekao je u četvrtak uveče za Si-En-En da će se Trampov pravni tim “žestočno boriti” protiv presude. Očekuje se žalba. Sudija Huan Merčan odlučiće 11. jula da li da pošalje Trampa u zatvor ili ne.

U međuvremenu, aktivisti ekstremno desničarskog pro-Trampovog pokreta MAGA (Učinimo Ameriku ponovo velikom) upozorili su da bi mogao doći do “građanskog rata” kao odgovor na osudu Donalda Trampa.

Trampove pristalice reagovale su ljutito nakon što je bivši predsednik proglašen krivim.

“Građanski rat je tek počeo”

“Građanski rat je tek počeo. Mi više ne živimo u demokratiji”, napisao je u jednoj objavi na platformi “X” politički komentator Džoi Manarino, pa dodao u drugoj:

“Od danas, sa ovim lažnim ubeđenjem protiv Trampa, Amerika više nije Sjedinjene Države… Mi smo treća svetska jama koja ide ka građanskom ratu”.

Tim Pul, konzervativni komentator sa preko dva miliona pratilaca, ukratko je napisao: “Rat”.

Usred eskalacije tenzija između republikanaca i demokrata, Trampove pristalice su u prošlosti više puta i uporno sugerisale da će doći do građanskog rata, ako on ne pobedi na izborima u novembru.

Neke Trampove pristalice pokazale su sklonost nasilju u prošlosti, posebno kada je Kapitol napadnut 6. januara 2021. u znak protesta protiv izbornih rezultata pobede Džo Bajdena 2020, koju Tramp i njegove najvatrenije pristalice nikada nisu zaista priznale.

Tod Landman, profesor političkih nauka na Fakultetu za politiku i međunarodne poslove Univerziteta u Notingemu u Velikoj Britaniji, rekao je za Njuzvik da bi zaista moglo doći do negativne reakcije na presudu, koja bi mogla uključivati nasilje.

“Pristalice gospodina Trampa su ogorčene i napadaju pravosudni sistem, posebno njujorški. Nije nerazumno očekivati reakciju koja uključuje nasilje, posebno protiv nekih od protagonista suđenja na Menhetnu.

Ciljano nasilje na prvom mestu može da dovede do podsticanja “požara širom Sjedinjenih Država, koji bi uključivali veoma polarizovane aktere. Iskreno se nadam da to neće biti slučaj”, zaključio je on.

B92

Check Also

NATO kreira ukrajinsku komandu!

Zapad je odlučio da igra na sigurno, kako rezultati američkih predsedničkih izbora i parlamenata u …