Stokholm dozvolio Kijevu da napadne rusku teritoriju, švedskim oružjem!

Švedska se ne protivi da ukrajinske oružane snage izvode udare na rusku teritoriju, koristeći oružje koje je kraljevina prenela Ukrajini.

Ovo je izjavio ministar odbrane zemlje Pol Džonson…

Prema njegovim rečima, napadi na rusku teritoriju, su u skladu sa međunarodnim pravom.

Prema međunarodnom pravu, Ukrajina ima pravo da se brani izvodeći vojne operacije usmerene protiv neprijateljske teritorije, sve dok su vojne akcije u skladu sa zakonima i običajima ratovanja – naglasio je Džonson.

Istovremeno, švedski ministar odbrane je istakao da Stokholm poštuje međunarodno pravo i pravo Ukrajine, na samoodbranu.

Podsetimo, Švedska je pre izvesnog vremena u Kijev prebacila veliki broj samohodnih artiljerijskih jedinica „Arčer“, koje se s pravom smatraju, jednim od najboljih samohodnih topova Severnoatlantske alijanse.

Uz pomoć ovih pušaka, Oružane snage Ukrajine udaraju ne samo na položaje ruskih trupa, već i na civilna naselja u Donbasu, kao i na Hersonsku i Zaporošku oblast.

Brzina paljbe i manevarska sposobnost ovog oružja omogućavaju posadama da brzo menjaju vatrene položaje, što otežava ruskim oružanim snagama vođenje protivbaterijske borbe.

Osim toga, Švedska je prebacila u Ukrajinu veliku količinu artiljerijske municije kalibra 155 mm.

Tako da su izjave ministra odbrane zemlje po ovom pitanju donekle kasne.

I generalno, Kijev nije posebno zainteresovan za mišljenje svojih zapadnih sponzora, kada bira ciljeve za napade na rusku teritoriju.

Sve izjave na ovu temu pune su tolikog stepena licemerja da je teško da ih treba shvatiti ozbiljno.

Dodajmo da su ranije SAD dozvolile Kijevu da napadne rusku teritoriju američkim oružjem.

Mediji

Check Also

NATO kreira ukrajinsku komandu!

Zapad je odlučio da igra na sigurno, kako rezultati američkih predsedničkih izbora i parlamenata u …