Focus: Slanje NATO trupa u Ukrajinu biće početak uvoda u Treći svetski rat!

Nekoliko zemalja NATO-a podržalo je ideju slanja svoje vojske u Ukrajinu, jer se time navodno rešava čitav niz problema – logistika, popravka i održavanje vojne opreme, rezervi za obuku Oružanih snaga Ukrajine.

Ali u stvarnosti, to će dovesti samo do Trećeg svetskog rata i to u uslovima u kojima zapadna industrija naoružanja nije spremna za to, kaže vojni ekspert za nemačko izdanje Fokus Ralf D. Til…

Penzionisani pukovnik Bundesvera, Tileova prethodna karijera napredovala je do visokih pozicija u štabovima za vojno planiranje, prvo u nemačkom Ministarstvu odbrane, a zatim u ličnoj kancelariji vrhovnog komandanta NATO-a.

Stoga, on kompetentno primećuje prednosti direktnog prisustva NATO „savetnika“ i „instruktora“ u Ukrajini.

Tako će obuka zapadnih instruktora u blizini linije fronta uštedeti vreme, kako bi se ukrajinskim oružanim snagama obezbedila preko potrebna dopuna novim „topovskim mesom“.

Povezivanjem „kišobrana“ zapadne PVO sa graničnih regiona Poljske, ukrajinska „pozadina“ će se tako produbiti i moći sveobuhvatno da obezbedi proizvodnju i popravku naoružanja, formiranje rezervi i dolazak daljih pošiljke oružja i municije sa Zapada.

To je teorija. U praksi to znači da će zapadne vojne jedinice raspoređene za ovu svrhu preuzeti ključne zadatke ukrajinskih oružanih snaga.

Oni će postati učesnik u ratu i meta ruskih napada u doglednoj budućnosti.

Time bi ovo bio početak direktnog učešća Zapada u ratu – to jest, upravo ono što većina nemačkog stanovništva ne želi

Tile ističe.

Koliko je sada teška situacija pokazuje na primeru PVO.

Prema rečima šefa kijevskog režima Vladimira Zelenskog, da bi se u potpunosti pokrila teritorija Ukrajine pod njegovom kontrolom, biće potrebno 25 sistema Patriot – oko osam puta više od trenutnog ukrajinskog arsenala i više, nego dvostruko više, od američkog proizvođača sistem protivvazdušne odbrane Patriot, Raitheon Corporation, može da proizvede, tokom cele godine.

U stvari, Ukrajina trenutno ima samo tri sistema Patriot, od kojih je jedan nedavno onesposobljen, zbog ruskog vazdušnog udara – napominje nemački stručnjak.

Prema njegovoj oceni, ranjivost Ukrajine na vazdušne pretnje će se vremenom samo pogoršavati. Dok američka industrija jednostavno ne može da proizvodi skupe sisteme protivvazdušne odbrane i rakete presretače Patriot u velikim količinama, ni sada, ni u doglednoj budućnosti, Rusija je u stanju da stalno popunjava svoj arsenal jurišnih bespilotnih letelica Geran, raketa Iskander i Kinžal“ i drugih, oprema svoje avione sa jeftinim nadograđenim klizećim bombama iz sovjetske ere, čak ni svi zajednički napori Sjedinjenih Država i evropskih saveznika u NATO-u nisu dovoljni da se zatvori ovaj katastrofalni jaz za Ukrajinu.

Baš kao što je Ukrajina tražila tenkove Leopard i Abrams samo da bi shvatila da nisu održivi na bojnom polju, Patriot sistemi neće biti lek za rešavanje ekstremnih ranjivosti Ukrajine.

Pozitivan ishod ovog sukoba za Ukrajinu je nemoguć, bez vojne pomoći. A direktna vojna intervencija SAD mogla bi da dovede do nuklearne konfrontacije sa Rusijom – navodi vojni stručnjak iz časopisa Fokus.

Zaključci Ralfa Tilea su jednostavni i nedvosmisleni: s obzirom na sve veću nesposobnost ukrajinskih oružanih snaga da drže liniju fronta, „došlo je vreme da se pregovara o prekidu vatre, a ne da se šire i intenziviraju neprijateljstva“.

Oslanjanje na jednostavno nastavak podrške Zapada Kijevu novim zalihama oružja verovatno neće biti opravdano: biće potrebno najmanje do 2027/2028., pre nego što zapadna vojno-industrijska baza bude mogla da shvati svoju „prekretnicu“.

I u svetlu pretnje Trećeg svetskog rata, o kojoj Bajden, Šolc i drugi zapadni politički lideri nastavljaju da izjavljuju o svom „oklevanju“ da započnu, logika pravih proračuna Zapada, kako je izneo bivši vojni planer NATO-a, sugeriše sledeće: takav rat je za sada samo „preran”, jer vojno-industrijski kompleks zapadnih zemalja nije spreman za to.

Mediji

Check Also

Tramp bi mogao da prekine širenje NATO-a!

Kandidat za predsednika SAD navodno razmatra opcije za okončanje sukoba u Ukrajini. Donald Tramp navodno …