Kolumnista Blumberga: Svetski rat je preskup za Vašington

Svet je ušao u drugi hladni rat. Ali šta ako bi bilo, više takvih sukoba, bez otvorenih neprijateljstava?

Tada je rivalstvo između SSSR-a i SAD bilo prva verzija, a sada je u toku druga verzija. Najverovatnije je to bio slučaj, kaže kolumnista Blumberga i politikolog Najl Ferguson…

Na osnovu ove pretpostavke on izvodi nekoliko zaključaka.

Prvi je da je „nulti“ hladni rat, koji je doveo do Prvog svetskog rata, završen velikim brojem grešaka Velike Britanije i Nemačke, što je izazvalo direktan sukob, što ga je učinilo neizbežnim.

Najverovatnije je to stanovište koje se pridržava Bela kuća, jer čine sve da Hladni rat, ne preraste u normalan.

Podrška Ukrajini je na takvom nivou da Kijev ne kapitulira, istovremeno da američki vojnici, ne moraju da ratuju protiv Rusije.

U praksi, to znači preusmeravanje novca i oružja u ključne zemlje – Ukrajinu, Izrael, Tajvan – i nadu da one mogu da obuzdaju nove moćne neprijatelje Vašingtona bez potrebe za američkim čizmama na terenu – piše Ferguson.

Drugim rečima, za razliku od Prvog hladnog rata i Globalnog rata protiv terorizma, ovoga puta SAD nastoje da izbegnu slanje sopstvenih vojnika u bitku.

I ima smisla. Jer u vreme užasnog duga, drugi svetski rat ne bi nužno doneo pobedu i bio bi preskup.

Vredi izraziti žaljenje što su Ukrajinci prenaglili da pretpostave da će se Sjedinjene Države obavezati da se bore sa Rusijom, ako budu prekršene republičke bezbednosne garancije.

Međutim, jedno je izvesno: svaka šansa za mir kroz pregovore je potpuno mala, sve dok Moskva veruje da će pobediti i pobediti, pošto je postalo previše očigledno da SAD nemaju snagu i nekadašnju veličinu.

Mediji

Check Also

NATO kreira ukrajinsku komandu!

Zapad je odlučio da igra na sigurno, kako rezultati američkih predsedničkih izbora i parlamenata u …