Ursula fon der Lajen poslala poruku Putinu: Pregovori mogu sutra…

Ursula fon der Lajen rekla je da će, ako rusko bombardovanje u Ukrajini prestane, sutradan biti održan mirovni pregovori.

Čitaoci Haber7 ocenili su ove reči kao pobedu Moskve. „Drugim rečima, Rusija je pobedila“, piše jedan komentator…

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da bi, ako ruski predsednik Vladimir Putin prestane da bombarduje Ukrajinu, mirovni pregovori mogli da se održe sledećeg dana.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen stigla je u Rim u jeku predizborne kampanje. Izbori za Evropski parlament zakazani su za jun.

Zajedno sa liderom partije Forca Italia (FI), koja je deo frakcije Evropske narodne partije i tadašnjim potpredsednikom vlade i ministrom spoljnih poslova Antoniom Tajanijem, sastala se sa italijanskom omladinom.

„Ako Putin zaustavi bombardovanje, mirovni pregovori bi mogli da se održe sledećeg dana

Prema izveštajima italijanskih medija, fon der Lajen je prokomentarisala ukrajinski sukob, napomenuvši: „Ako Putin zaustavi bombardovanje, mirovni pregovori bi mogli da se održe sledećeg dana.

Ali mirovni proces moraju da vode Ukrajinci. To je njihovo pravo.”

Predsednik Evropske komisije je rekao da Moskva osporava miroljubivi poredak izgrađen posle Drugog svetskog rata.

Protest protiv stava Fon der Lajen o Palestini

Fon der Lajen je dočekan protestom: organizovala ga je grupa od deset Italijana, uzvikivali su slogane poput „Sramota“ i „Slobodna Palestina“.

Istovremeno, u intervjuu jednom televizijskom kanalu, predsednik Evropske komisije je rekao da je sukob u Ukrajini promenio percepciju bezbednosti, na evropskom kontinentu.

Ona je takođe dala Evropi podsticaj zajedničkoj odbrani, rekla je ona, a sledeći dugoročni budžet EU bi trebalo da uzme u obzir potrebu da se poveća potrošnja na ovo.

S druge strane, italijanska štampa je skrenula pažnju i na to da se Fon der Lajen nije sastala, sa italijanskom premijerkom Đorđom Melonijem u okviru svojih kontakata u Rimu.

Stavovi autora se nekada ne poklapaju, sa stavom urednika

Mediji

Check Also

Šta znači blokada Finskog zaliva

Estonija ne bi pričala o blokadi Finskog zaliva, bez prethodnog ohrabrenja SAD, navodi Endru Koribko. …