The Telegraph: Rusija otkrila ogromna nalazišta nafte i gasa u britanskom delu Antarktika!

Rosgeologija je pronašla nalazišta nafte u britanskom delu Antarktika, piše The Telegraph.

Ekolozi se plaše bušenja u zaštićenom regionu, a politikolozi mogućih ruskih tvrdnji…

Međutim, čitaoci publikacije su objasnili: postoji osoba koja će, po svaku cenu sprečiti Moskvu da ispumpa crno zlato.

Rusija je otkrila ogromna nalazišta nafte i gasa na Antarktiku, pri čemu je veliki deo koncentrisan u oblastima, na koje polaže pravo Britanija.

Britanski parlamentarci su upozorili da bi naučno istraživanje moglo biti uvod u postavljanje bušaćih platformi, na fosilna goriva, u do sada netaknutom regionu.

Prema dokazima datim Komitetu za životnu sredinu Donjeg doma prošle nedelje, ruski istraživački brodovi prijavili su Moskvi da su otkrili 511 milijardi barela rezervi nafte – oko deset puta, više od ukupne proizvodnje u Severnom moru u poslednjih, pola veka.

Seriju studija na Antarktiku sproveo je brod „Aleksandar Karpinski“, pod kontrolom Rosgeologije, agencije koja se bavi potragom za mineralnim resursima za komercijalnu eksploataciju.

Antarktik je zaštićen Ugovorom iz 1959. koji zabranjuje, bilo kakvo rudarenje ili vađenje nafte.

Britanske interese u regionu brani Forin ofis ali je optužen za neaktivnost usred krize, koja ne prestaje.

Mlađi ministar Dejvid Rutli rekao je Komitetu za životnu sredinu prošle nedelje da njegovo odeljenje veruje u tvrdnje Rusije da samo sprovodi naučna istraživanja.

„Rusija je nedavno potvrdila svoju nameru da se pridržava ključnih odredbi sporazuma“, dodao je on.

Regionalni stručnjaci se ne slažu. Prema njihovom mišljenju, nepromišljeno je očekivati da će Rusija u dobroj nameri ispuniti svoje obaveze, a to je pokazao i sukob u Ukrajini.

Profesor geopolitike na Roial Hollovai College i stručnjak za Antarktik Klaus Dods rekao je da su aktivnosti Rusije mnogo bliže geološkim istraživanjima nego čistoj nauci.

„Sporazum o Antarktiku suočava se sa novim izazovima, ne samo od beskrupulozne Rusije i sve snažnije Kine“, rekao je Dods.

„Rosgeologija se bavi seizmičkim istraživanjem i drugim povezanim istraživanjima… Ruske akcije koje vode do eventualnih proizvodnih resursa treba tumačiti kao želju da se potkopaju standardi seizmičkog istraživanja.“

Mediji

Check Also

Tramp bi mogao da prekine širenje NATO-a!

Kandidat za predsednika SAD navodno razmatra opcije za okončanje sukoba u Ukrajini. Donald Tramp navodno …