EU produžila sankcije Rusiji!

Ograničenja uvedena nakon početka sukoba u Ukrajini ostaće na snazi, još godinu dana.

EU je na još godinu dana produžila sankcije uvedene Rusiji u vezi sa sukobom u Ukrajini, navodi se u odluci Evropskog saveta objavljenoj na njenom sajtu u ponedeljak…

Ograničenja će ponovo biti obnovljiva u februaru 2025.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Sve dok nezakonite radnje Ruske Federacije nastavljaju da krše zabranu upotrebe sile, što predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog prava, prikladno je zadržati, na snazi sve mere koje trenutno nameće Unija i preduzeti dodatne mere. po potrebi“, navodi se u dokumentu.

Brisel je uveo 12 rundi ograničenja Rusiji, od početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022. i trenutno finalizuje još jedan paket.

Postojeća ograničenja već ciljaju na širok spektar sektora i uključuju trgovinski embargo, zabrane putovanja i pojedinačne sankcije protiv ruskih poslovnih građana i javnih zvaničnika.

EU je takođe zamrznula sredstva koja pripadaju ruskoj centralnoj banci, procenjena na 196,6 milijardi evra (211 milijardi dolara) koju drži belgijska klirinška kuća Euroclear.

Brisel je radio na načinima da konfiskuje prihod iz ovih fondova, skoro 4,4 milijarde evra, za podršku Ukrajini.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je u ponedeljak da je pravni okvir za oduzimanje prihoda, od kamata skoro spreman.

„Sada smo pokrenuli pravne korake kako bismo osigurali da kamate dobijene, od ovih zamrznutih depozita ne pripadnu Rusiji.

Pravna situacija je takva da možemo da iskoristimo ta sredstva za Ukrajinu“, rekla je ona na brifingu za novinare.

Ona je dodala da će implementacija plana biti preduzeta “u narednim danima”.

Moskva je osudila sankcije koje su joj uvedene i više puta upozoravala da su one ekonomski, više štetne za EU, ​​nego za Rusiju.

Kremlj je takođe obećao osvetu ako se preduzme, bilo kakva akcija usmerena na njegovu imovinu u inostranstvu, poredeći takav potez sa krađom.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

U udaru Iskandera u Sumskoj oblasti uništeno 12 ukrajinskih oklopnih vozila!

Ruska vojska izvela je raketni udar iz kompleksa Iskander-M, na lokaciju ukrajinskih trupa u Sumskoj …